Curatorerna Amila Puzić, som 2019 medcurerade Bosnien Hercegovinas paviljong under den anrika Venedigbiennalen, och Oscar Ramos samarbetar med Röda sten konsthall. ”Jättespännande” konstaterar verksamhetsledaren Mia Christersdotter Norman. Bild: Röda sten

Röda sten tar hjälp av internationellt kända curatorer

Två kommande utställningar på Röda sten konsthall skapas i samarbete med internationellt erkända curatorer, verksamma i Göteborg: Amila Puzić och Oscar Ramos.
– Det är jättespännande, säger Mia Christersdotter Norman.

Under hösten och våren 2021 kommer Röda sten konsthall att samarbeta med två frilansande, namnkunniga curatorer: Amila Puzić och Oscar Ramos.

LÄS MER: Regionen får höjt stöd av statens kulturråd

Amila Puzić var förra året med och curaterade Bosnien Hercegovinas paviljong på den anrika Venedigbiennalen.

”De är internationella i sin räckvidd”

Hon är konst- och litteraturvetare som utöver arbetet som curator håller på att avsluta en avhandling vid Filosofiska fakulteten på universitetet i Zagreb. Bland hennes uppdragsgivare finns konstinstitutioner i Bosnien Hercegovina, Kroatien, Tyskland, Libanon och Österrike.

På Röda sten konsthall är uppdraget att curatera en separatutställning med den bosniska konstnären Lala Raščić. Utställningen blir Amila Puzićs första som curator i Sverige.

– Det är ju jättespännande att få jobba både med Amila och Oscar. De är internationella i sin räckvidd och samtidigt verksamma här i Göteborg, säger Mia Christersdotter Norman verksamhetsledare för Röda stens konsthall.

– Det ger uttryck som ”internationell” och ”lokal” en helt ny betydelse. Och så har de ju så god smak!

LÄS MER: Monteverdi landar i vår tid

Har en fullskalig opera på gång

Separatutställningen med Lala Raščić öppnar i februari 2021. Och det finns en historia bakom att konsthallen i Göteborg vill lyfta fram just henne:

– Sedan länge samarbetar vi med ensemblen Göteborg Baroque, och jobbar med 1600-talet. Det finns många beröringspunkter mellan Lala Raščić och Göteborg Baroque. Vi har en fullskalig stor opera på gång också, men det kan jag inte säga så mycket mer om just nu.

LÄS MER: Det världsunika instrumentet Claviorganum på plats i Göteborg

Lala Raščić, som är född i Sarajevo, bor och verkar internationellt: i Zagreb, Sarajevo och New Orleans. Hon arbetar växelvis med en rad tekniker, exempelvis videos, installationer, konceptkonst och teckningar.

Metahaven i höst

Redan under hösten kommer Oscar Ramos att curatera en utställning med Metahaven från Nederländerna, med vernissage 3 oktober. Metahaven är namnet på en forsknings- och designstudio grundad av konstnärerna Vinca Kruk and Daniel van der Velden, båda verksamma i Amsterdam. Studion tar sig särskilt an brännande politiska samhällsfrågor av olika slag.

– De har bland annat jobbat mycket med Fake news och Ukraina, och forskat mycket om konflikter. Deras verk kan vara väldigt chockerande, men vi ska visa deras senaste film ”Hometown” som är lite lugnare och mer poetisk, berättar Mia Christersdotter Norman.

I likhet med Amila Puzić är Oscar Ramos curator och konstnär med en akademisk bakgrund. I hans fall rör det sig om sociologi och på Valand/Chalmers mastersprogram Art & Technology.

LÄS MER: Recension: "Out of the Abyss" – ICIA Konsthall på Ringön

Han har curaterat en rad utställningar i Sverige, Tyskland och Mexico, med konstnärer som Hito Steyerl, Eric M Nilsson, William Basinski och Sandra Mujinga. Sedan 2013 är han också värd för ett internationellt online-utställningsprogram.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.