Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kajsa Bergström Feiff. Bild: Jonas Lindstedt
Kajsa Bergström Feiff. Bild: Jonas Lindstedt

Kajsa Bergström Feiff: Rädda mig från kravet att älska mig själv

Kajsa Bergström Feiff: "self care" har förvanskats till "self love".

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Ännu en gång scrollar jag uttråkat på Instagram, klickar på ”rekommenderat för mig” och får fram ett konto tillhörande ännu en helt vanlig kvinna – smalare och yngre än jag – som under väl ljussätta bilder på sin rumpa skriver inlägg efter inlägg om hur det absolut inte är viktigt hur man ser ut, utan att en ”härlig utstrålning” snarare härrör från en riktigt god självkänsla. Och ännu en gång känner jag ironiskt nog hur min egen självkänsla, som för det allra mesta brukar vara på en rätt sund, livskraftig nivå– lätt att ta fram när den behövs, men oftast lika lätt ignorera – nästan fysiskt sjunker i min mage.

LÄS MER: Ett äkta fan ger remaken en chans

För herregud, rädda mig från kravet att älska mig själv. Rädda mig från att peppas, coachas och uppmuntras. Rädda mig från bilder på unga kvinnor med två celluliter som kallar sig tjocka och skriver om hur de lärt sig acceptera sin kropp med alla dess brister. Rädda mig från den nynarcissism det är att försöka förändra världen genom att vända blicken endast inåt, via spegeln.

Idén att krossa befintliga normer genom att använda sin egen kropp som ett slags visuell murbräcka är givetvis förståelig. I ett samhälle där oändligt med visuellt utrymme ges den som är vit, smal och ung är det inte bara önskvärt, utan kanske till och med viktigt att påminna världen om att andra sätt att se ut och finnas till också existerar. Gott så. Ta plats! Skäms inte! Men sluta blanda ihop narcissism med feministisk kamp.

”Jag tar hand om mig själv, inte av njutningslystnad, utan av självbevarelsedrift, och det i sig är en politisk stridshandling” sade en gång den afroamerikanska lesbiska feministen Audre Lorde (eventuella brister i den översättningen är endast mina) och menade att i en värld som envisades med att sätta svarta, lesbiska kvinnor allra sist, så var den omsorg hon kunde visa sig själv radikal. Begreppet hon använde på engelska var ”self care”. Ett sätt att prioritera den ingen annan prioriterar och en uppmaning till andra i samma situation att ta efter.

Citatet har nu populariserats igen, om än i förvanskad version. ”Self love is a revolutionary act” – ”Att älska sig själv är en revolutionär handling” är det stridsrop som studsar mellan speglar, kameralinser och självbilder på instagram. Den inte så lilla glidningen i ordval är talande. ”Self care” och ”self love”, är två i grunden olika handlingar. För visst är det viktigt att visa sig själv ömhet och förlåtelse. Sänk kraven lite. Chilla. Sluta för allt i världen hata dig själv och din kropp. Lär dig leva med det faktum att bilar inte krockar av upphetsning när du går förbi. Läs en bok eller ring en vän i stället.

LÄS MER: Det är aldrig för sent att ge upp!

Men kom ihåg att det rimligaste alternativet till självhat inte är att börja älska sig själv, utan att sluta försöka så förtvivlat. Ta den överblivna energin och fokusera på något viktigare.

Det är helt enkelt allt för deprimerande att tro att den viktigaste politiska handling en kvinna kan utföra år 2018 är att tycka att hon är snygg trots att hon har celluliter.