Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Björn Werner: QAnon-konspirationen är ett underbetyg till vår civilisation

QAnon-rörelsen har börjat växa sig stora också i Tyskland. Men vad säger det egentligen om vårt samhälle att allt fler tror att eliten är infiltrerad av satanist-pedofiler? Det frågar sig GP:s kulturchef Björn Werner.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Varför har någon sprutat olja på över 70 konstverk och historiska artefakter i olika museer i Berlin? Den frågan brottas nu tyska medier med. Hårdast drabbad är Pergamonmuséet, där massor av antika föremål i början av oktober blivit nedkladdade med fettiga fläckar som restauratörer förgäves försöker gnugga rena.

Är det en psykopat? Ett utpressningsförsök? Eller en politisk komplott?

Ingen vet. Men misstankarna lutar mot det senare. Den bisarra amerikanska konspirationsteorin ”QAnon” har under coronakrisen nämligen tagit fäste i Europa, och vuxit sig som starkast i Tyskland. En av de mest framträdande rösterna, kändisvegankocken Attilla Hildmann har pekat Pergamonmuseet som ett centrum för den ”globala sataniströrelsen” och menat att Pergamonaltaret när museet under Berlins lockdown stått stängt använts för sexuella riter. Angela Merkel ska förstås också vara inblandad. På något vis.

Att uppskattningsvis över 200.000 tyskar (enligt New York Times) har börjat tro på QAnon är förstås vansinnigt. Inte nog med att konspirationen är knäpp, den är också platt och korkad. Kortfattat: Donald Trump är en hjälte som kämpar mot mörka förgreningar av satanister, judar och pedofiler i den amerikanska byråkratin och politiska eliten. Det är som ett amalgam av det dummaste en provokationssugen 21-åring hög på energidryck kan tänkas fippla ur sig under pseudonym någon gång runt treslaget på natten. Och det är precis vad den är, eftersom själva konspirationen föddes på 8chan, internationell kusin till det svenska trollforumet Flashback.

Den kompletta dumheten i just denna konspirationsteori gör inte saken bättre.

I USA har konspirationen nått mycket längre än till eventuellt oljekladd – utan rätt in i det republikanska partiet. Kandidater till amerikanska senaten säger sig tro på den. Donald Trump har via sin Twitter förstärkt Q-budskap minst 216 gånger. Kidnappningar och mord har kopplats till anhängare.

Allt fler tror kort sagt på detta på riktigt. Det innebär att vi måste acceptera att massor av individer tycker att påhittade sanningar känns mer meningsfulla än den världsbild som majoritetssamhället kan erbjuda dem. Och inte nog med det. Vi måste också utgå från att de som agerar på konspirationen tror att de förändrar världen till det bättre: om man verkligen tror att eliten är infiltrerad av satanist-pedofiler är det förstås inte orimligt att agera på det.

Den kompletta dumheten i just denna konspirationsteori gör inte saken bättre. Det är ett underbetyg till vår civilisation att så pass många människor över hela västvärlden finner tillvaron så absurd och samhällselitens budskap så ihåligt att de hellre tror och agerar på satanistkonspirationer.

Dessutom riskerar såna här idéer att bli farliga bortom kladdiga statyer.

Det är trots allt bara 75 år sedan USA och Sovjet tvingade bort en politisk ideologi med en nattsvart antisemitisk konspirationsteori som drivande kärna från makten i just Tyskland. En konspiration som också den fick fäste i omtumlande kristider.

Läs mer av Björn Werner:

LÄS MER: Kan vår kulturminister verkligen såhär lite om kultur?

LÄS MER: Vi blandade ihop Hamid Zafar med hans budskap

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.