Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marie Fredriksson, sjunger på en arena i Budapest 19 maj 2015. Fyra och ett halvt år senare gick världsstjärnan bort i cancer. Arkivbild. Bild: Balazs Mohai
Marie Fredriksson, sjunger på en arena i Budapest 19 maj 2015. Fyra och ett halvt år senare gick världsstjärnan bort i cancer. Arkivbild. Bild: Balazs Mohai

Postum låt av Marie Fredriksson släpps i dag

9 december, på årsdagen av hennes bortgång, släpps en ny singel av Marie Fredriksson postumt. Låten ”Sea of love”är inspirerad av manifestationerna i Stockholm efter terrordådet på Drottninggatan.

9 december har ett år passerat sedan den folkkära artisten, låtskrivaren och stjärnan i gruppen Roxette Marie Fredriksson lämnade oss.

LÄS MER: Per Gessle om saknaden efter Marie Fredriksson

Låten ”Sea of love” var den allra sista låten Marie Fredriksson hann spela in innan hon gick bort. På familjens initiativ, för att hedra hennes minne, släpps den nu postumt.

”Sea of love”, som nu ligger på Spotify, är inspirerad av manifestationerna i Stockholm efter terrordådet på Drottninggatan 2017, och det folkhav som då stod upp för kärlek och försoning.

Släppte singlar in i det sista

Under sitt sista år släppte Marie Fredriksson en serie singlar som låg henne varmt om hjärtat, bland dem jazzballaden 'Alone again' (2017) och blues-covern 'I want to go' (2017).

2018, i samband med Maries 60-årsdag, släppte artisten även storbandsballaden ”Sing me a song”.

LÄS MER: Här är artisterna som hyllar Marie Fredriksson på Storan

Marie Fredriksson var yngst av fem syskon, dotter till en lantbrevbärare och en fabriksarbetare. Redan som tonåring började hon ägna sig åt musik och bildade gruppen Strul. I replokalen i Halmstad träffade hon Per Gessle. Senare kom de att bli stjärnor i popduon Roxette, som turnerade flitigt och sålde 75 miljoner skivor världen över.

I september 2002 upptäcktes att Marie Fredriksson hade en hjärntumör, och på albumet ”The Change” två år senare beskriver hon känslorna kring sjukdomen. Hon friskförklarades efter fyra år. 2019 avled hon trots det i sviterna av sjukdomen.

Marie Fredriksson blev 61 år.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.