Porträtt av bluesen

ANNONS
|

Fem gånger har han besökt USA och bluesmusikens inre.

- Första gången jag åkte till USA var 1978, berättar Erik. Tillsammans med dåvarande GP-journalisten Nils Hanson var jag i Chicago i tre veckor där vi besökte ett flertal bluesklubbar. På en klubb hade värden en pistol i handen när han öppnade för oss.

Det låter dramatiskt?

- Det var det inte, vi blev vänligt mottagna överallt. Ibland blev stämningen på klubbarna smått extatisk, då kände jag på mig när det var dags att lägga kameran åt sidan.

Erik gjorde ytterligare fyra resor till USA - till Los Angeles, Mississippi, Texas, Louisiana och återigen Chicago. Han har inte bara besökt de kända klubbarna utan också småställen där den lokala befolkningen lyssnade på blues. Med åren har han lärt känna en lång rad kända bluesartister och även besökt deras hem. Han har fotograferat storheter som Buddy Guy, John Lee Hooker, Albert King, Muddy Waters och många andra.

ANNONS

Att söka upp bluesställen och artister har oftast skett vid sidan om. Erik Lindahl har varit på andra reportageuppdrag i USA för olika tidningar, bland annat för GP och Volvos personaltidning. Under alla år har Eriks bilder publicerats i Jeffersson, de svenska bluesfansens tidning.

Den nu aktuella boken innehåller cirka 100 bilder, en bråkdel av dem Erik tagit under åren. Alla bilderna är i svartvitt.

- Det är ett medvetet val, säger Erik. Det blir en speciell stämning i svartvita bilder, de ger atmosfär åt såväl ställen som artister. Jag har också under åren parallellt tagit bilder i färg.

Arbetet med att färdigställa boken har tagit tre år. I boken medverkar bland andra förre GP-journalisten (numera på SVT) Nils Hanson, L-P Andersson och Tommy Löfgren med texter. Men, det är Eriks bilder som dominerar. Boken kommer att presenteras på bokmässan i höst, samtidigt hoppas Erik att få till stånd en utställning med sina bästa bluesbilder. Flera av Eriks bilder har också används till skivomslag.

Det var 1967 som Erik fångades av bluesen. Hemma hos en kompis fick han lyssna på bland andra Paul Butterfield, The Spencer Davis Group, Rolling Stones och The Cream.

- Deras musik var bluesinspirerad, jag sökte mig därför till rötterna och upptäckte Otis Rush, Muddy Waters med flera.

ANNONS

På Konserthuset 1969 framträdde The American Blues Concert, som årligen gästade Göteborg. Erik var där och blev rejält tänd. Men hans allra första bild på en artist knäppte han 1970 på Liseberg - på scenen stod Jimmy Hendrix. De första bilderna på blusartister som Erik själv är riktigt nöjd med är från Konserthuset 1971. På scenen stod bland andra Sonny Terry och Brownie McGhee. Sedan har det bara rullat på.

Vad är blues för dig?

- Egentligen en vardags- och dansmusik. Texterna handlar mycket om ensamhet och kärlek, ofta olycklig sådan, är utelämnande, ett slags klagosånger, men med hopp. Samtidigt finns en lekfullhet och rösterna är mycket uttrycksfulla.

Eriks favorit nummer ett är Lowell Fulson, som han också har besökt i Los Angeles. I boken finns en mycket stämningsfull bild på Fulson när han låser upp dörren till rum nummer 122 på hotell Victors i Göteborg. Året var 1980.

Erik Lindahl berättar om ett annat tillfälle när han skulle hämta Fulson och köra honom till spelstället.

- Hotellrumsdörren var olåst, han låg och sov. Han förklarade: "Jag låser aldrig dörren. Tänk om det börjar brinna, då vill jag inte att någon kastar vatten på mig."

Erik Lindahl, i dag 56 år, har under sin karriär arbetat som frilansande fotograf, bland annat på GP och Expressen. Sedan ett par år är han anställd på Göteborgs auktionskammare där han fotograferar antikviteter som auktioneras ut på nätet.

ANNONS

På fritiden är det dock bluesfestivaler och konserter som gäller.

Tore Ljungberg

031-62 40 00 granslostgp.se

ANNONS