Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/7

Polispådrag i Frölunda kan vara filminspelning

De som rört sig kring Topasgatan i Frölunda och har sett ett gäng poliser och polisbilar har förmodligen inte bevittnat något brott. Där sker inspelningen av den nya tv-serien "Huss", som handlar om den fiktiva Katarina Huss första tid som polisaspirant i Göteborg.

Under torsdagsmorgonen påbörjades inspelningen av Kanal 5 och Viaplays nya serie "Huss". En uppföljning av tidigare filmatiseringar baserade på deckarförfattaren Helen Turstens böcker. Kommande serie handlar om Katarina Huss och hennes första tid som polisaspirant i Göteborg.

Inför inspelningsdagen har produktionsbolaget gått ut med information till boende och allmänheten via uppsatta lappar. Runt Topasgatan i Frölunda kommer det finnas rekvisitabilar som ser ut som polisbilar och uniformerade skådespelare med rekvisitavapen i plast. För att ytterligare informera boende i området och personer som inte vill fastna på film är inspelningsplatsen avgränsad för allmänheten.

– Vi försöker alltid att skylta upp och markera platsen så bra som möjligt och har kontakt med polisen under hela dagen. Om det är så att någon skulle missförstå situationen och ringa polisen, så vet de hela tiden var vi befinner oss, berättar producenten Daniel Gylling.

Den specifika platsen är inte omnämnd i historien, utan valdes helt enkelt för att det är en passande miljö för scenen .

Sex miljoner i produktionsrabatt

Serien är den första som fått produktionsrabatt av länet. Sex miljoner går till produktionen, som kommer att spendera totalt 40 miljoner under inspelning och postproduktion i regionen. Västra Götaland är även först i Sverige med att betala ut produktionsrabatt, som söktes genom Film i Väst.

– Söker du inom tiden och uppfyller alla kriterier, som förvisso är ganska hårda, så får projektet pengarna, berättar Ulrika Grönérus, kommunikationsansvarig på Film i Väst.

Produktionen kring "Huss" hade innan bidraget gjort utredningar kring kostnader för att driva projektet i andra länder. Rabatten gjorde inte bara att produktionen kunde hållas i Göteborg - den räddade hela projektet från att läggas ner.

– Det fanns ett gap i finansieringen som fylldes med bidraget och som gjorde det möjligt för oss att utföra projektet i Göteborg, berättar Daniel Gylling.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.