Polens premiärminister Mateusz Morawiecki har lagt tryck på Netflix för att göra ändringar i sin nya serie "The devil next door".
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki har lagt tryck på Netflix för att göra ändringar i sin nya serie "The devil next door". Bild: Vadim Ghirda

Polens attack mot Netflix är farlig populism

Polen putsar på historien genom att tvinga Netflix att ändra i sin nya serie "The devil next door", menar Hynek Pallas: "Att få en nation god trots att dess ledare är moraliskt tvivelaktiga tjuvar görs genom att kidnappa historien".

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

LÄS MER:Polens premiärminister rasar mot Netflix-dokumentär

Mitt livs märkligaste museibesök skedde i polska Gdansk. Stadens museum över andra världskriget öppnade 2017 och blev genast föremål för kontroverser när det konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa menade att utställningen måste visa kriget ur ”polskt perspektiv”.

Under mina timmar i den vackra byggnaden blev jag imponerad. Det var i och för sig underligt att den polska guiden drog norska skolungdomar från montern om pogromer för att visa bilder på polacker som räddade judar, strategiskt uppsatta mittemot. Den förra sanningen, att polacker var involverade i alla delar av Förintelsen liksom att de mördade judiska grannar i pogromer som i byn Jedwabne 1941, kunde väl samexistera med den senare?

ANNONS

Nej, visade det sig i ett avslutande rum. En klumpigt monterad skärm visade en animerad film där nyanser kring judarnas fruktansvärda öde omvandlades till en fråga om polskt hjältemod och polska uppoffringar. Polacker försökte uppmärksamma omvärlden på Förintelsen! Ingen lyssnade på dem! Så polackerna räddade judar!

Att få en nation god trots att dess ledare är moraliskt tvivelaktiga tjuvar görs genom att kidnappa historien.

Nu tar alltså Lag och rättvisa kampen vidare när premiärministern Mateusz Morawiecki ger sig på Netflix-dokumentären ”The devil next door” där en åldring från Cleveland ställdes inför rätta i Israel för att ha varit lägervakt i ett dödsläger. Filmen visar nämligen en karta där lägren syns på en karta över Polen. Det är oacceptabelt för Morawiecki som pressar strömningstjänsten. Givet storleken på den polska marknaden – 40 miljoner invånare – och de censurivrande maktambitionerna hos Lag och rättvisa lär Netflix reagera.

Så ser dagens raffinerade populistiska verktyg ut. Sanningen i regionen är ofta komplicerad och sträcker sig över nationer. På andra håll suddas gråskalan mellan offer och hjälte ut. Men eftersom populister lever i symbios med "Folket" med stort F är det en komplex historiesyn som blir politiskt omöjlig.

Detta är inget nytt för den som sett hur det länge har putsats på historien i Centraleuropa. ”Terrorhuset” i Budapest som öppnade 2002 har ett selektivt minne där ungrare som offer dominerar men behandling av judar, liksom Förintelsen, saknas. Dess chef Maria Schmidt skriver texter i New York Times (16/10) där hon legitimerar Orbán-regimen med hjälp av historiska argument. I Prag sätts det denna vecka upp ännu ett monument över en person som på 1930-talet hjälpte flyktingbarn – samtidigt som dagens tjeckiska regering vägrar ta emot föräldralösa flyktingbarn.

ANNONS

Att få en nation god trots att dess ledare är moraliskt tvivelaktiga tjuvar görs genom att kidnappa historien. För länder som ska fungera i en gemensam union är det en mardrömslik utveckling. Så när den här historiefajten nu blir global är det dags att vi på allvar börjar engagera oss i den.

LÄS MER:Cold war är starkaste filmen om kalla kriget sedan muren föll

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS