Detta är omslaget till Philemon Arthur & The Dungs grammisbelönade debutalbum från 1972.
Detta är omslaget till Philemon Arthur & The Dungs grammisbelönade debutalbum från 1972. Bild: Omslag

Philemon Arthur & The Dung är avslöjade – eller?

Efter 50 år är svensk proggmusiks hemligaste grupp Philemon Arthur & The Dung inte längre hemlig. Eller?

ANNONS
|

Det var efter en spelning på Kulturkvarteret i Kristianstad i helgen som välgrundade rykten kom i svang om att det kanske var 1970-talets mest hemlighetsfulla proggakt Philemon Arthur & The Dung som stod där på scen.

Nu har användaren Tolvis 77 lagt upp ett ljudklipp på Youtube från konserten med det märkliga bandet ”Anna koka 5 ägg Jag är värd i huset”, enligt uppgift deras första spelning sedan 1975.

”I mitten av det andra låtsetet lämnade de flesta i bandet scenen, kvar blev bröderna Rolf och Mats Svensson", skriver Tolvis77 och fortsätter beskriva kvällen.

”Rolf berättade historien som hörs på klippet och de båda fortsatte med att spela Philemon Arthur & The Dungs klassiska ’Om ni tycker jag undviker er’. För oss i publiken var det en märklig händelse. Kanske upplevde vi där och då den enda spelning detta mytomspunna band gjort. Kanske drev de med oss. Bestäm själv. God lyssning.”

ANNONS

Givetvis tog det inte lång stund förrän diskussionen sköt fart även på twitter. Huruvida det verkligen är Rolf och Mats Svensson som ligger bakom ”Philemon Arthur & The Dung” är alltså inte helt utrett. Men att det skulle vara Mikael Wiehe och hans yngre bror Thomas – som det har ryktats om ända sedan 1972 då Philemon Arthur fick en grammis för bästa debutalbum – kan vi nog avskriva som just rykten.

Duon släppte en samlingsplatta 2002 kallad ”Får jag spy i ditt paraply” men det är fortfarande debutalbumet med låtar som ”In kommer Gösta” (tolkad av bland andra Magnus Uggla), ”Du är min ende vän” och ”Blomman” som bandet är mest uppmärksammat för. Och att medlemmarna varit hemliga i 50 år såklart.

Fler texter om Philemon Arthur:

LÄS MER:Recension: Jazz är farligt, Liseberg

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS