Peter Handke föredrar ordet "brodermord" för att det för honom handlade om "brödrafolk" som tidigare levde tillsammans i ett Jugoslavien som var både multietniskt och multireligiöst.
Peter Handke föredrar ordet "brodermord" för att det för honom handlade om "brödrafolk" som tidigare levde tillsammans i ett Jugoslavien som var både multietniskt och multireligiöst. Bild: Francois Mori

Peter Handke: "Det var brodermord, det är mitt ord som författare"

2019 års Nobelpristagare i litteratur, Peter Handke, menar att han inte alls förnekar folkmordet i Srebrenica.
– För mig är det värre än det, mycket värre..., säger Peter Handke.

ANNONS
|

I natt publicerades SVT:s Nobelporträtt av bland annat Nobelpristagaren i litteratur för år 2019, Peter Handke. Intervjun ägde rum lite drygt två veckor innan årets prisutdelning den 10 december.

Handke kommenterar den kritik som uppstått och nekar bestämt till att han skulle förneka att massakern på 8000 bosniska muslimer i Srebrenica var ett folkmord, vilket Internationella krigsförbrytartribunalen fastslog 2004.

LÄS MER:Bosniska protester under GP:s Nobelsamtal

Men han vill själv inte använda ordet "folkmord":

– För mig är det värre än det, mycket värre... Det var brodermord, det är mitt ord som författare. Jag kan inte använda orden som en "juridisk" person, jag är ingen domare. För mig är det brodermord, säger han.

ANNONS

Varför han föredrar ordet "brodermord" är för att det för honom handlade om "brödrafolk" som tidigare levde tillsammans i ett Jugoslavien som var både multietniskt och multireligiöst. Något som gör det hela både sorgligare och värre, enligt Handke.

De som kritiserar Handke menar att synen på folkmordet i Srebrenica som en del av inbördeskriget är att relativisera det.

Handke menar tvärtom att det inte är försvagande att relativisera, utan att det blir mer levande att sätta något i relation till något annat. Att orättvisan på det sättet blir mycket mer greppbar.

LÄS MER:Omdömeslös och provocerande, men Peter Handke hyllar inte blodsutgjutelse

– Att relativisera betyder inte att förneka. Det står jag för. Ingen kan säga att det är försvagande att relativisera. Nej, att relativisera kan ses som förstärkning. Sånt får jag hantera.

Handke får frågan om det inte är just hans ovilja till att använda ordet "folkmord" som gett upphov till mycket av kritiken.

– För mig är det "brodermord". Om folk säger "folkmord"... Varför inte? Då är det så. Jag vill inte gå vilse i det här, säger Peter Handke.

LÄS MER:Peter Handke: "Det var modigt av Svenska Akademien"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS