Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Per Andersson är redo att ta klivet in på sina dagdrömmars scen - Lorensbergsteatern. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Per Andersson är redo att ta klivet in på sina dagdrömmars scen - Lorensbergsteatern. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Per Andersson sätter upp sin första solorevy i Göteborg

Tonårsdrömmen blir verklighet när Per Andersson rider in i revyn "Räkhästen" på Lorensbergsteatern i Göteborg.

Under tidiga tonåren hade Per Andersson och två-tre av hans kompisar för vana att ta vagnen hemifrån Mölndal och in till stan. Inte för att hänga i Femman eller gå Liseberg, nej de parkerade sig utanför Lorensbergsteatern.

– Vi kunde stå där i flera timmar och bara titta på byggnaden och fantisera om vad vi en gång skulle kunna göra därinne. Galenskaparna var våra idoler. Kanske såg de oss och tog oss för märkliga stalkers, men vi var bara drömmare.

Per Andersson, numera sedan länge etablerad i den svenska komikereliten, berättar att en av de där kompisarna numera är skådespelare på en teater i Nyköping, en annan är trollkarl.

– Den tredje kan man se bära omkring baguetter i Mölndal, någon ska göra det också, säger han lagom kryptiskt.

Namnet kommer från en gammal lapp

Själv ska Per Andersson alltså bli med enmansrevy på Lorensbergsteatern. "Räkhäst" har premiär den 24 september.

– Jag har sagt att jag inte skulle göra någon enmansrevy, det är så många som gör det redan. Jag är egentligen mer en sådan som trivs i ett kollektiv. Men när frågan kom att om att få spela just på Lorensbergsteater gick det ju inte att säga nej.

Namnet till revyn kommer från en gammal lapp Per Andersson hittade i en låda. Han sparar gamla lappar i lådor. Det är ord, uppslag och idéer som kanske kan bli någonting.

– "Räkhäst"-lappen är från när jag var kanske tio år. Det är ju ett roligt ord. Ingen vet vad en räkhäst är så man kan göra vad man vill med det. Och jag vill absolut inte göra något som hette "En galen kväll med Per Andersson."

Hyllning till fantasin

Nu har Andersson och hans kumpaner fått ihop en revy och som han ser det står räkhästen, revyn alltså, på tre ben. Det är 1: revynummer och kupletter, 2: allt ska vara nyskrivet (utom en gammal grej som Per lovat sin mamma att ta med, 3: den ska vara en hyllning till fantasin.

– Ens fantasi är ju som störst när man är minst. Sedan normaliseras man in i det förväntade och avgränsade. Som när ett barn ritar efter en sådan där streckad mall men hamnar utan strecken och någon vuxen säger att "nu blev det fel".

Revyn blir därmed också en slags hyllning till föregångare inom grenen barnasinnets bevarande. Per Andersson pratar med värme om Povel Ramel, Robban Broberg, Hasse och Tage och deras Lindemän. Förstås också om göteborgska Jubel i busen med Sten-Åke Cederhök och Sonya Hedenbratt

– Ser man på det ur perspektivet att man ska föra vidare den traditionen i en egen revy blir det lite stort och läskigt. Jag brukar vara rätt cool med förväntningar och premiärer och sådant där. Men nu är jag nervös på riktigt. Och det ska bli jättekul.

Så ser det ut i Per Anderssons skalle när han äntrar sin räkhäst. Bild: Pressbild
Så ser det ut i Per Anderssons skalle när han äntrar sin räkhäst. Bild: Pressbild

Fakta: Räkhästen

Vad: Nyskriven revy av och med Per Andersson.

Regi: Anna Vnuk

Manus: Per Andersson, Rikard Ulvshammar och Håkan Johnsson

Premiär: 24 september på Lorensbergsteatern.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.