Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Passioner i glashus

Under Dans- och teaterfestivalens final flyttar Lisa Nordström in i ett växthus lastat med musik, ljus och video. Allt började med en fråga som födde en mening och ett solosprång om mänskliga relationer.
- Jag gör allt själv, musik och video, är både regissör och agerar. Fråga mig inte varför, men det gör jag tydligen, säger Lisa Nordström som om hon just slagits av ett överväldigande faktum.
Hon ler och tillägger att hon är något av ett kontrollfreak. Så här någon dag före premiären känns det visserligen nervöst, men bara på det positivt pirriga sättet.
Seven states of passion heter hennes sceniska föreställning som hon sjösätter i morgon kväll. Planen är att turnera med den längre fram, på allt från festivaler till gallerier. Hon har också spelat in de sju låtarna på en skiva, som ges ut på Kning disk i höst men redan nu tryckts i en begränsad festivalupplaga.
Hon sitter med händerna runt en kopp kaffe i sin ljusa studio på Kungshöjd där hon skapar och spelar in sin svävande musik, fylld av datorproducerade ljud i sprakande förening med akustiska instrument. Gruppen Midaircondo, som hon är ena halvan av, har också sin bas i lokalen och här arrangeras regelbundet konserter och konsthappenings.
Nu upptas en del av rummet av ett mindre växthus med en dator, en flöjt, en cittra och några elektroniska boxar på ett spegelgolv. Det har stått där sedan i maj men ska nu packas ihop och forslas iväg till Röhsska museet. Hon ritar i luften hur publiken ska formera sig fritt utanför glashuset som hon ska röra sig i och spela, sjunga och filma videosekvenser för projektioner på väggen.
- Det handlar om relationen till en annan människa, om tvåsamheten. Hur transparent kan man egentligen vara i den? Vad är jag, vad är den andra, vad hör ihop? Sådana frågor. Låtarna handlar om en kärleksrelation, men egentligen rör det alla slags relationer.
Hon pekar på växthuset och säger att det på samma gång är en barriär och ett fönster mot något väldigt privat.
- Jag har hämtat allt från mig själv, men sedan har jag fantiserat. Det är inte Lisas dagbok, även om jag har försökt att gå så nära jag kan i texterna för att skildra känslorna naket.
Hennes syster Kajsa Nordström har utformat den rumsliga delen av föreställningen. I övrigt är det Lisa Nordströms show.
Sedan länge har hon längtat efter en soloutflykt, vid sidan av Midaircondo. Förra Dans- och teaterfestivalen var hon en av deltagarna i Open lab och i höstas frågade festivalchefen Birgitta Winnberg Rydh om hon hade något hon ville visa på årets upplaga. I samma stund blev hon helt säker på att så var fallet, fast vad hade hon ingen aning om.
Så småningom dök meningen Seven states of passion plötsligt upp från ingenstans. Hon vet inte varifrån orden kom, men skrev ner dem. Strax kom också visionen av ett skal av glas, vilket påverkat hur musiken kommit att bli. Till exempel spelar hon på vinglas i en låt och väver i en annan in ljudet av glas som krossas.
Parallellt med soloprojektet har hon och Lisen Rylander börjat jobba med en ny Midaircondoskiva som ska ligga klar i vinter och föregås av konsert, bland annat på Pustervik den 20 september. Också i Midaircondo är det visuella uttrycket viktigt och Lisa Nordström brukar göra projektioner till gruppens konserter.
- Jag ser mig nog mer som en konstnär. Det jag gör bottnar alltid i musiken, men genom den får jag också bilder av världar som jag vill använda för att spreta åt olika håll. Jag vill skapa en sinnlig upplevelse för publiken, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.