Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Partille arena utrymd efter brandlarm – två gånger

När brandlarmet gick igång på grund av scenpyroteknik tvingades publiken utrymma Partille arena där det under fredagen pågick en rockkonsert. "Vi tror och innerligt hoppas att det inte ska hända igen", sa evenemangschefen Daniel Claeson.
Men det gjorde det.

Strax efter 21.30 på fredagskvällen larmades räddningstjänsten till Partille arena där ett brandlarm gått igång.

Enligt larm- och ledningsoperatör Johan Eklund var orsaken rök som användes under konserten. Larmet var avstängt i vissa delar av arenan just eftersom pyroteknik skulle användas, men röken som uppstod nådde längre än man tänkt.

– Det var långt upp i ett trapphus där en rökdetektor gick igång, säger Partille Arenas evenemangschef Daniel Claeson.

Under kvällen spelade Amon Amarth, Arch Enemy och Hypocrisy. Enligt GP:s recensent Bella Stenberg var huvudbandet Amon Amarth i slutet av sin första låt när brandlarmet gick.

– De har mycket pyro. Eld och bomber. Bandet tittade frågade på varandra. Sen sade de något men det gick knappt att höra. Sen sade någon på engelska att vi skulle utrymma. Men det var väldigt oklart. Alla undrade om det var en del av showen.

Tog tid innan publiken förstod

Enligt Bella Stenberg ska utrymningsmeddelandet ha körts flera gånger till på engelska och någon gång på svenska innan människor började röra sig mot utgångarna.

– Det tog jättelång tid och vakterna gjorde ingenting.

Daniel Claeson håller med om att det tog en viss tid innan människor förstod allvaret.

– Det blir alltid rörigt när taklamporna tänds mitt i en konsert. Men jag får säga att vi ändå lyckades bra med utrymningen. När det väl kom igång gick det på några minuter, säger han.

Enligt larm- och ledningsoperatör Johan Eklund var publiken utrymd när räddningstjänsten anlände till arenan.

– Det är redan slutfört när vi kommer fram, säger han.

Fortsatte med pyroteknik efter avbrottet

Vid 22-tiden fick publiken gå in igen. Enligt Bella Stenberg luktade det då illa i hallen och var rörigt med insläppet.

En halvtimme senare kunde Amon Amarth börja köra igen. Då ungefär en timma sena. Enligt GP:s recensent fortsatte de då med pyrotekniken.

Är ni inte oroliga att det ska hända igen?

– Nej, det är vi faktiskt inte i nuläget. Rökdetektorn har vi koll på helt enkelt. Vi tror och innerligt hoppas att det inte ska hända igen, säger Daniel Claeson.

Men under Amon Amarths sista låt var det åter dags. "Utrymning igen", hälsar Bella Stenberg. Även denna gång berodde det på att brandlarmet gick igång.

Partille Arenas evenemangschef Daniel Claeson kommenterar på SMS:

"Det är så klart oerhört pinsamt. Det brann aldrig och vi kan bara be alla tappra i publiken och Amon Amarth om ursäkt. Vi har haft en läckande ventilation som spridit scenrök till områden i arenan den inte ska vara. I morgon ska vi och fastighetsägaren se till att åtgärda detta så att det aldrig händer igen."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.