Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Påhittiga elever lussar för äldre i Göteborg

Det var nära att det inte blev några luciatåg i år för Göteborgs äldreboenden. Men tack vare några påhittiga elever kunde musikklasserna på Hvitfeldtska ändå komma ut och lussa.
– Det betyder så mycket för dem, särskilt nu då de inte händer så mycket annat, säger Ella Lindström i årskurs tre.

Hvitfeldtska musikgymnasiets luciatåg är en årlig tradition i Göteborg. 2019 gjorde de omkring 80 framföranden över lite mer än två veckor runt om i stan med final i Johannebergskyrkan.

I år var det nära att inte bli av – om inte tre drivna elever i årskurs tre kommit på en lösning.

– Från början var det planerat att vi skulle göra som vanligt och dela in de två årskurserna i fyra grupper. Men i och med de nya restriktionerna ville vår lärare att vi skulle lägga ner – innan tre i klassen kom på den här lösningen, säger Ella Lindström från årskurs 3 på Hvitfeldtska musikgymnasiet.

LÄS MER: Här anländer ljuståget till centralen

I år har de 60 eleverna i trean delats upp i mindre grupper på max 8-9 personer som tar sig runt till olika äldreboenden och lägenhetsområden i Göteborg för att lussa – utomhus.

När de tar sig runt Göteborg försöker de dessutom att inte använda kollektivtrafiken. Vissa tar istället cykeln medan andra skjutsas runt stan med bil.

– Vi sammanställde en lista på möjliga färdmedel förutom kollektivtrafiken med allt från häst till voi, säger Ella Lindström.

Folk tycker att det är jätteviktigt, framför allt på äldreboendena

Eleverna på Hvitfeldtska är väldigt glada att det till slut gick att genomföra luciatågen även i år.

– Vi tycker att det känns extra viktigt i år. Det betyder så mycket för dem, särskilt nu då de inte händer så mycket annat, berättar Ella Lindström.

De har inte själva kunnat prata med de på äldreboendena, men har fått reaktioner från personalen som jobbar där:

– Folk tycker att det är jätteviktigt, framför allt på äldreboendena, berättar Ella Lindström.

Påhittig klass

GP skrev om klassen på Hvitfeldtska redan i våras. Då gick de i årskurs två och överraskade treorna när de sprang ut med 174 pappfigurer iförda kläder och med påklistrade foton på elever och lärare på skolan.

Ella Lindström var en av eleverna som kommit med idén.

Är ni en väldigt påhittig klass?

– Ja, men det skulle jag vilja säga. Det är viktigt att göra något nu när det här året har varit så här, säger Ella Lindström.

Digital lucia

I dag på luciadagen bjuder Göteborgs-Posten alla läsare på ett digitalt luciatåg på GP.se.

GP:s julkalender

Julen år 2020 kommer inte att bli som andra jular. Men även om vi journalister skriver mycket om isolering, smittspridning och nedstängning så är det viktigt att vi inte glömmer att det finns mycket att glädjas åt. Människor som ställer upp för varandra och sprider julglädje, familje- och vänskapsband som knyts starkare och ett samhälle som står starkt under denna prövning. För att sprida värme i jultid kommer GP varje dag, från den första till tjugofjärde december, öppna en lucka med en positiv nyhet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.