Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Ola Rapace berättar om sin sorg i ”Stjärnorna på slottet”

Ola Rapace är först ut i nya säsongen av ”Stjärnorna på slottet” och berättar bland annat om skuldkänslorna efter vännen och kollegan Johanna Sällströms självmord.
– När det gick upp för mig att hon sökt mig den där sista tiden blev det kaos i mitt huvud, säger han i programmet.

Skådespelaren Ola Rapace, 49 år, är en av deltagarna ”Stjärnorna på slottet” som har premiär i SVT på lördagen. Rapace har konsekvent tackat nej till liknande program vilket han också konstaterar när han släpps av utanför Lejondals slott i Bro nordost om Stockholm.

Den här gången har han alltså gjort ett undantag. Rapace är dessutom först ut i sällskapet som i övrigt består av artisten Charlotte Perrelli, konstnären Ernst Billgren och skådespelarna Shima Niavarani och Kjell Wilhelmsen.

Ola Rapace berättar i programmet om sin delvis stökiga uppväxt, sin tid i Frankrike efter gymnasiet, scenskolan och festerna i Göteborg. Och senare om hur han som nybliven pappa 2003 blev blixtkär i Noomi Rapace som han dock skilde sig från. Skådespelarkarriären och rollen som Bond-skurk i filmen ”Skyfall” avhandlas också.

LÄS MER: Kjell Wilhelmsen – enda göteborgaren bland slottets alla stjärnor

LÄS MER: Möt Lars Melin – mannen som tar över Backa teater

Men det är efter en till synes förflugen fråga om de tretton Wallander-filmerna som det blir svart på riktigt. Ola Rapace berättar att han svårt att prata om själva filmerna som spelades in mellan 2005 och 2006. Allt handlar om kollegan och vännen Johanna Sällström.

– Vi kom väldigt nära varandra. Det var helt fantastiskt att spela mot Johanna, man var liksom inbäddad i hennes värme. Och den känslan gör att man vågar vad som helst, berättar Ola Rapace i programmet.

Ola Rapace förklarar att Johanna Sällström mådde psykiskt dåligt under hela inspelningsperioden och att han försökte uppmärksamma producenterna på det.

– Jag tror inte riktigt de kunde relatera till hur illa det var, men det kunde jag så jag sade till Johanna att vi skulle hoppa av och dra därifrån. Men hon ville inte det.

När den intensiva inspelningsperioden var över tog sig Ola Rapace därifrån, tröttkörd och utsliten. Några månader senare började han under några veckors tid få samtal från ett skånskt nummer han inte kände igen, han valde att inte svara.

Johanna försökte ringa från sjukhuset

Samtalen upphörde och kort därpå ringde i stället en producent och kompis till Ola Rapace och bad honom stanna bilen han satt i. Skådespelaren berättar i ”Stjärnorna på slottet” hur han svängde in vid en bensinmack och i samma stund som han fick höra att Johanna var död såg han löpsedlarna.

Det skånska telefonnumret var från Sankt Lars sjukhus i Lund där Johanna Sällström hade vårdats för sin psykiska ohälsa. Det var hon som hade ringt. Under en permission hade hon sedan åkt hem till sin lägenhet och tagit sitt eget liv den 13 februari 2007.

– När det gick upp för mig att Johanna hade sökt mig den där sista tiden blev det kaos i mitt huvud. Jag fick så mycket skuldkänslor och skyllde på de stackars producenterna, men det var ju inte deras fel, berättar Ola Rapace i programmet.

Tid har gått. Det är snart fjorton år sedan Johanna Sällström dog. Men Ola Rapace sörjer fortfarande.

– Det händer fortfarande att jag pratar med henne på något konstigt sätt. Det är sådant jävla slöseri, för vår bransch och för världen, att hon inte finns längre, säger han i SVT-programmet.

Fakta: Här finns hjälp för den som mår dåligt

• Bris – Barnens rätt i samhället på chat och telefon 116 111.

• Jourhavande medmänniska, på chat eller telefon 08-702 16 80.

• Jourhavande präst nås via 112.

• Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

• Mind har också en föräldratelefon 020-852000 och en äldretelefon 020-222233

• Hjälplinjen - tillfälligt psykologiskt stöd alla dagar 13-22, webb och telefon 0771-22 00 60

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.