Oemotståndlig SVT-serie om unga efter pandemin

Precis som i kortfilmsserien ”Kneg” från förra året träffar SVT nu helt rätt – både när det gäller tema och format med nya "Nu kör vi!”. Skildringen är ytterst sevärd och kastar oss huvudstupa in i svenska tonåringars vardag.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

”Jag ska skjuta en liten gris, men den får inte vara under tio kilo”. Thelma Ekeblad och Sahlina Lundgren sitter på pass i gryningen. De viskar till varandra om vildsvin.

Dimman lägrar sig runt vakttornet. Scenerna är ömsom poetiska och ytterst konkreta – som när svinet ska flås och skinnet fastnar. Vi får hänga med på prickskytte-träning och jakt med övernattning i en vedeldad stuga. När 17-åringarna tar traktorn in till byn för att handla går det ena säkerhetsbältet i baklås. De får ett smittsamt skrattanfall och tvingas ringa den enas förälder. Hur ska de ens ta sig loss?

ANNONS

Metaforerna känns oväntade och väldigt träffsäkra i Lisa Meyers film. Humorn och den härliga personkemin påminner närmast om den i Gabriela Pichlers upplyftande spelfilm ”Amatörer”, som 2019 invigde Göteborgs filmfestival.

Jag tillbringar en och en halv timme framför SVT:s nya serie ”Nu kör vi!” och får vara med om något fantastiskt. Temat är unga under pandemin, eller som SVT själva formulerar det ”En ung generation redo att leva”. Visst kan seriens titel låta överdrivet hurtig. Efteråt är jag ändå lika upplivad som fascinerad, tacksam över att ha fått tillbringa tid i sex så olika – och för svensk film outforskade – miljöer.

I ”Emre och Nemo” flimrar Långgatorna och Frilagret förbi, medan vi följer vännerna som funnit varandra genom musiken. De går sista året på gymnasiet i Göteborg, drömmer om framtiden och längtar allra mest efter att få spela live igen. Emre sörjer sina morföräldrar som dött i corona. Filmskaparna Andja Arnebäck och Annika Ivarsson lyckas fånga en stark vänskap och kommer nära.

Det gäller även seriens fem andra filmer. Vänner svetsas här samman av gemensamma intressen för musik, konst, jakt eller sport. Begreppet familj utforskas – och kan lika gärna bestå av laget som av föräldrar och syskon. Viljan att åstadkomma något och känslan av att ”det är vi mot världen” är genomgående.

ANNONS

Vi ser de kreativa arrangörerna brinna för musik och fest och brottas med polismyndigheten som vill dra ut kontakten och stänga ner en ”icke tillståndsgiven tillställning.

Juliette Näsström dansar framför kameran i Olivia Kastebrings film, som är full av oväntade vinklar och tankar. Juliette söker till en konstskola på Gotland, kommer in och flyttar dit. Väl på plats trivs hon men tvivlar samtidigt, och drabbas av hemlängtan.

”Power Jaguars” och ”Miski och Bianca” rör sig båda i sportens värld. Här lyfts kvinnokraft och gemenskap fram på nyskapande sätt. Den första fokuserar på ett cheerleading-lag, den andra på mixed martial arts (MMA) på amatörnivå.

Båda förmedlar entusiasm, energi, svett och inspiration. Men allt är inte toppen. Frustrationen är märkbar när den så betydelsefulla fysiska träningen pausas under hela pandemin. Tanken på framtiden då laget kanske skingras skapar också lite av en identitetskris.

Tonen är träffsäker och kaxig på samma gång. Ingångarna ofta oväntade. I ”Förening slutet sällskap” av Noel Olsen och John Voldstad får vi hänga med på skogsrejv hösten 2020. Vi ser de kreativa arrangörerna brinna för musik och fest och brottas med polismyndigheten som vill dra ut kontakten och stänga ner en ”icke tillståndsgiven tillställning.” Repliken ”Spela shoreline!” sitter perfekt – och låtens ”This town” hade lätt kunnat bytas ut mot ”This pandemic”.

Generation Z är trötta på att vänta, längta. De vill ut ur sin ofrivilliga isolering, de vill köra på. Samtidigt märks en viss nervositet. Tänk om de inte kommer ihåg hur man gör? Eller vet ens vart de ska?

ANNONS

Fotnot: ”Nu kör vi!” visas på SVT play från och med 23 oktober och sänds på SVT den 24 oktober.

LÄS MER:Här är Göteborgs färskaste filmregissörer

LÄS MER:SVT:s kortfilmsserie ”Kneg” har premiär på första maj

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS