Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Nytt James Bond-spel görs i Sverige

Ett nytt James Bond-spel är under utveckling. Och det nya storspelet kommer delvis att utvecklas i Sverige.

Danska IO Interactice (IOI), med kontor i Köpenhamn och Malmö, har säkrat licensen till ett nytt James Bond-spel. "Project 007", som arbetsnamnet går under, handlar om hur Bond blev hemlig agent, och bygger alltså inte på någon befintlig film eller bok.

IOI är vana att röra sig i hemliga agenters skuggvärld. Deras serie "Hitman" fyller 20 i år och kretsar kring en lönnmördare som använder förklädnader, prylar och inte sällan ljuddämpade vapen för att klara sina uppdrag.

Bolagets vd Hakan Abrak beskriver i ett pressmeddelande Bond-spelet som det "mest ambitiösa i vår studiohistoria" och säger att det rör sig om ett monumentalt åtagande. IOI söker nu med ljus och lykta efter personer som vill arbeta med titeln vid företagets båda kontor.

"Det är sant att någon gång i bland så står alla stjärnor rätt i vår industri", säger Hakan Abrak.

Liksom i filmvärlden har den hemlige brittiske agenten en lång historia i spelsammanhang, bland annat finns ett spel från tidigt 1980-tal till åttabitarskonsoler. Olika bolag har turats om med att äga licensen. Rares "Goldeneye 007" till Nintendo 64 från 1997 brukar lyftas fram som det mest lyckade, medan de flesta andra försöken snabbt har fallit i glömska.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.