Nya uttryck för ÖFK:s spelare

ANNONS
|

Samtliga spelare ställdes inför ett ultimatum: antingen skriver ni eller så slutar ni i ÖFK. Mittfältaren och forwarden Bobo Sollander svor och protesterade.

-Men det handlade väl om att jag aldrig har gillat att skriva. Varken i skolan eller privat.

"Min resa till ÖFK" heter den nu färdiga boken vars skribenter först fick lyssna till föreläsningar av författare som Martina Haag och David Lagercrantz, men också tvingades göra en gemensam teaterföreställning. Klubbens ordförande, Daniel Kindberg, ville utsätta spelarna för något "eljest", skriver han i sitt kapitel apropå ÖFK:s kultursatsning.

Nervpressen att vid ett unikt tillfälle ställa sig på en teaterscen visade sig för många vara långt värre än att spela avgörande fotbollsmatcher.

-Då gäller det ju att våga göra den där dribblingen som du gör på träningarna. Det är ju det som allt det här handlar om, du måste våga utmana dig själv och dina gränser, det är många spelare som presterar på träning men som blir blockerade på matcherna, säger Bobo Sollander.
Globalt fotbollslag

I boken berättar spelare och andra medarbetare om sin väg till klubben. För ÖFK, som i dag är ett mer globalt än jämtskt fotbollslag, är boken betydelsefull för självkännedomen, tycker Bobo Sollander.

ANNONS
-Man får en helt annan förståelse för de spelare man ser i omklädningsrummet varje dag.

Medan hans historia sammanfaller med den om lagets klättring till Superettan skriver den ghananske spelaren Thomas Boakye om hur hans fotbollskarriär började när han som tioåring skrev på ett femårkontrakt för en akademi som gav honom både fri skolgång på internat och fotbollsträning.

Till Östersund kom Thomas Boakye efter att lagets brittiske tränare, Graham Potter, sett honom spelare i Ghanas U-20 landslag.

"Våfflans" historia

Bland skribenterna finns också ÖFK:s materialare, Bengt-Uno "Våfflan" Nilsson, vars kapitel rymmer en djupt personlig historia om hur det hårda festandet i samband med de ständiga fotbollsresorna en dag tog slut.

Bokens redaktör, journalisten och författaren Magnus Sjöholm, ändrade inte ett ord.

Härnäst fortsätter klubbens kultursatsning med konst.

ANNONS