Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Nu skrivs nya berättelser om Sherlock Holmes

Nya äventyr med världens kanske mest kända detektiv är att vänta. Svenska förlaget Storytel har ingått avtal med The Conan Doyle estate om att producera flera helt nya berättelser – i ljudboksformat skriver förlaget i ett pressmeddelande.

För 114 år sedan kom den första boken om snillrika detektiven Sherlock Holmes. Sir Arthur Conan Doyles hjälte på Baker street i London har sedan dess nått kultstatus och blivit omåttligt populär, med flera filmatiseringar från höger och vänster under de senaste tio åren, och långt dessförinnan också.

Nu väcks historien om detektiven åter till liv med flera nya berättelser. Det är svenska ljudboksjätten Storytel som har ingått ett avtal med The Conan Doyle estate om att producera nyskrivna äventyr för Holmes att bita i.

LÄS MER: Kulturredaktionens bästa böcker att läsa i sommar

Ljudböcker via Storytel

I ett första skede kommer de nya gåtorna att göras som ljudböcker. Författaren Anthony Horowitz kommer att leda manusarbetet till sammans med Storytels exekutiva producent Søren Vestergaard. Även andra personer kommer också att vara involverade under skrivprocessen.

Anthony Horowitz har skrivit över 40 böcker och flera tv-serier, bland annat ”Morden i midsomer” och ”Foyles war”. Han är också bekant med Sherlock Holmes sen tidigare via romanerna ”Moriarty” från 2014 och ”The House of Silk” från 2011, båda godkända av Arthur Conan Doyles arvingar.

Planen är att skriva tre nya berättelser som väntas publiceras våren 2022 och redan nu pågår det samtal om vilka som ska ge ut texterna i pappersformat, samt hur de kan utvecklas till film eller tv.

LÄS MER: Andreas Roman skapar texter som ska få dig att somna

Nya perspektiv

Enligt Horowitz kommer de nyskrivna deckargåtorna att utgå från ett annorlunda perspektiv, men i linje med böckernas grundkaraktär.

– Vi ska låta Conan Doyles berättelse och vision växa på en massa oväntade sätt, säger Horowitz i Storytels pressmeddelande.

LÄS MER: Netflix skrotar nya Sherlock-serien

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.