Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Nu kommer dokumentären om rockbandet Imperiet

Joakim Thåström, Fred Asp och Per Hägglund från Imperiet medverkar när Balsam Hellström gör film om det legendariska svenska rockbandet.
– Målbilden är att filmen ska ha premiär våren 2022, säger han.

Imperiet, med frontmannen Joakim Thåström i spetsen, var Sveriges största band under 1980-talet. Efter att man gick skilda vägar 1988 har Joakim Thåström fokuserat på sin solokarriär och varit relativ sparsmakad när det gäller att prata om tiden i Imperiet.

Men nu ska det bli ändring. Thåström är med på banan när regissören Balsam Hellström gör den första dokumentärfilmen om Imperiet. Även trummisen Fred Asp och Per Hägglund medverkar. Basisten Christian Falk gick bort i cancer 2014, men anhöriga till honom finns med i filmen.

Tillgång till privata filmer

”Genom åren har Imperiets medlemmar varit ytterst sparsamma med intervjuer därför kommer den här filmen bli helt unik i och med att filmen är fullt sanktionerad av gruppen”, skriver filmteamet på sin Facebook-sida.

– Vi har fått tag på privata filmer med unikt material och det finns en hel del livematerial. Dessutom har vi fått loss en fantastisk show från när de var med i mexikansk tv, berättar regissören Balsam Hellström som vill göra något mer än en ”traditionell musikdokumentär.

– De här åren på 80-talet var en brytningstid på många sätt. Samhället förändrades från ett socialdemokratiskt folkhem och så hade vi Palme-mordet förstås. Mitt i allt detta var Imperiet ett stort band som dessutom var politiskt engagerade i bland annat Latinamerika och Sydafrika, konstaterar Hellström som redan filmat ett antal intervjuer med Joakim Thåström och de andra.

– Det är intressant att prata med dem om de politiska idealen och hur framgången påverkade dem som unga människor nu när de blivit äldre och kan reflektera över det på annat vis än när de var mitt upp i alltihop.

Hellström, som även gjorde Joakim Thåströms konsertfilm ”Som jordgubbarna smakade”, har fått tillgång till privat filmmaterial från bandmedlemmarna och fotograferna Mats Bäcker, Linus Jörpeland och Hatte Stiwenius bidrar med arkivmaterial.

Producent för filmen är Hjalmar Palmgren som också jobbar med den kommande filmen om klassiska Göteborgsbandet Union Carbide Productions som GP skrivit om tidigare.

Efter Lucia-helgen drar teamet igång en Kickstarter-kampanj för att samla in pengar till arbetet med filmen. Ett samarbetsavtal med SVT är på plats, men man Balsam Hellström vill också göra en längre version av filmen för biograferna.

– Målbilden är att filmen ska ha premiär senvåren 2022. Vi har redan kommit en bit på väg men det är mycket arbete som återstår, säger han.

Filmens titel är hämtad från låten ”Alltid rött alltid rätt”.

FAKTA: Imperiet

Bildades ur legendariska punkbandet Ebba Grön via ”sidoprojektet” Rymdimperiet där Joakim Thåström, Gunnar ”Gurra” Ljungstedt ingick.

Den klassiska sättningen i Imperiet bestod av Joakim Thåström, Fred Asp, Christian Falk och Per Hägglund.

Imperiet släppte albumen ”Rasera” (1983), ”Imperiet” (1984), ”Blå himlen blues” (1985), ”Synd” (1986) och ”Tiggarens tal” (1988).

Mest kända låtar: ”Du ska va president”, ”CC Cowboys”, ”Blå himlen blues”, ”Var är vargen?” och förstås Bellman-tolkningen ”Märk hur vår skugga” som blev en Svensktopp-hit.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.