Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Sofie Hermansson på extrakongress i Folkets hus. Bild: Anders Ylander
Ann-Sofie Hermansson på extrakongress i Folkets hus. Bild: Anders Ylander

Nu inleds rättsprocessen mot Ann-Sofie Hermansson

"Vi ses i rätten" sade Ann-Sofie Hermansson när debattörerna Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi hotade med åtal. Nu inleds rättsprocessen om grovt förtal mot socialdemokraten och tidigare kommunstyrelseordföranden.

Otaligt har skrivits om den konflikt som startade när kommunen för ett drygt år sedan ställde in en planerad visning av filmen "Burka songs 2.0" på Blå stället i Angered.

Kritiken riktades då mot att det efterföljande samtalet skulle vara allt för ensidigt. Men det skulle också komma direkt kritik mot deltagarna.

LÄS MER: Burka songs-konflikten fortsätter

I centrum för debatten stod Ann-Sofie Hermansson (S), vid tiden kommunstyrelsens ordförande, som på sin blogg skrev återkommande att det rörde sig om extrema röster.

Förundersökningen lades ner

De utpekade, Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi, reagerade och valde att polisanmäla Ann-Sofie Hermansson.

När förundersökningen senare lades ner valde de att även gå vidare med ett enskilt åtal.

Deras juridiska ombud Silas Aliki Quezada skickade då ett brev där han uppmanade Ann-Sofie Hermansson att göra en rättelse och radera samtliga inlägg där de två sammankopplas med extremism.

LÄS MER: Ann-Sofie Hermansson polisanmäld för förtal

"Om du efter en veckas utgång valt att inte vidta rättelse, kommer vi att inkomma med ansökan om stämning till Göteborgs tingsrätt under eftermiddagen måndagen den 24 september. Jag rekommenderar därför att du så snart som möjligt, om du inte vill ta ner inläggen och publicera den offentliga ursäkten, kontaktar ett juridiskt ombud för egen del", skrev han i brevet.

Ann-Sofie Hermansson svarade att hon välkomnar en rättegång och hävdade att det hela bara var ett sätt att försöka tysta en meningsmotståndare.

Rättegång om grovt förtal

Nu har också rättsprocessen inletts. Under torsdagen hölls det första sammanträdet, ett förberedande möte där domstolen tar reda på förutsättningarna för den kommande huvudförhandlingen.

LÄS MER: Fullsatt när Burka Songs 2.0 visades på Folkteatern

Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi yrkar på att Ann-Sofie Hermansson ska dömas för grovt förtal, alternativt förtal. De hänvisar till hennes blogg där de menar att hon bland annat skrivit att de är extremister, icke-demokrater och att de försvarat terrorister.

LÄS MER: Ann-Sofie Hermansson (S) hotas av åtal – anklagas för förtal med hatbrottsmotiv

Avfärdar anklagelserna

Advokaten Allan Stutzinsky försvarar Ann-Sofie Hermansson. Han menar att hans klient inte har skrivit allt som påpekas i åtalet.

– Men några av påståendena är riktiga, till exempel att de är extrema röster. Det har hon skrivit och det är fullt tillåtet inom fri opinionsbildning.

– Dessutom, om man hittar en fastställbar definition av extremism, finns det god grund för påståendet, säger han.

Huvudförhandlingen hålls den 22 och 23 oktober. GP har sökt Fatima Doubakils och Maimuna Abdullahis juridiska ombud Silas Aliki Quezada.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.