I dag, måndag, börjar West Pride. Arkivbild.
I dag, måndag, börjar West Pride. Arkivbild. Bild: PER WAHLBERG

Nu börjar West Pride – det får du inte missa

Nu börjar West Pride. Förutom prideparaden på lördag finns över 200 evenemang att se fram emot under veckan.
– Det känns fantastiskt att vara igång efter allt slit. Vi är peppade, säger verksamhetschefen Emma Gunterberg Sachs.

ANNONS
|

En lång tid av planering är över. I dag, måndag, börjar West Pride.

Med anledning av att det i år är valår har föreningen valt att belysa problemen med den nuvarande asylprocessen för hbtqi-personer. Det är en process som under lång tid inte fungerat och många har skickats tillbaka till sitt hemland där homosexualitet är förenat med långa fängelsestraff och i värsta fall dödsstraff, förklarar West Prides verksamhetschef Emma Gunterberg Sachs.

– Vi kräver att regeringen garanterar en rättssäker asylprocess för hbtq-personer i Sverige. Den 20 juni, i samband med World Refugee Day, kommer vi att lämna över en namninsamling till migrationsminister Anders Ygeman, säger hon.

ANNONS

Arja Saijonmaa på scen

Precis som vanligt är prideveckan fullspäckad av evenemang. Över 200 programpunkter är planerade.

De allra flesta arrangeras i årets Pride house, som går att hitta i lokaler runt Götaplatsen, Korsvägen och Järntorget. Men också i Pride park som precis som förra året flyttar in i Eriksbergshallen. Där kommer artister som Tusse, Mariette och Arja Saijonmaa att uppträda.

– Det känns fantastiskt att vara igång efter allt slit. Vi är peppade, säger verksamhetschefen Emma Gunterberg Sach.

Emma Gunterberg Sach, verksamhetschef på West Pride.
Emma Gunterberg Sach, verksamhetschef på West Pride. Bild: Karin Kennergren

Karaokebåt över älven

Veckans höjdpunkt är utan tvekan lördagens prideparad. Tåget avgår från Gibraltarvallen klockan 13.00 fortsätter sedan längs Gibraltargatan, Viktor Rydbergsgatan, förbi Götaplatsen, in på Kungsportsavenyn, förbi Bältespännarparken och Brunnsparken och avslutas på Gustaf Adolfs torg.

– Mitt tips är sedan att ta festivalbåten över till Eriksbergshallen. Den är utrustad med karaoke, säger verksamhetschefen.

Vad får man absolut inte missa under årets pridevecka?

– Jag skulle ändå säga prideparaden. Men också föreställningen Den lesbiska sångskatten på Stora teatern. Biljetterna är gratis, som resten av festivalen, men måste bokas i förväg, säger Emma Gunterberg Sachs.

Här hittar du hela programmet för West Pride.

ANNONS