Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mårten Andersson är komiker och grundare av ståuppklubben Raw. Bild: Leif R Jansson / TT
Mårten Andersson är komiker och grundare av ståuppklubben Raw. Bild: Leif R Jansson / TT

Nu öppnar komediklubben Raw i Göteborg

I början av nästa år öppnar Raw comedy club i Göteborg. Konceptet som grundades av komikern Mårten Andersson för femton år sedan har tidigare gjort gästspel. Nu ska det bli en återkommande klubb.
– Jag gillar inte att göra saker kortsiktigt. Vi är här för att stanna, säger han.

Mårten Andersson har länge velat öppna upp i Göteborg, men tajmingen har inte har varit rätt. I stället har andra projekt kommit före, som expansioner i huvudstaden och nya poddar.

Men nu säger Stockholmskomikern att tiden är kommen, den svenska standupscenen är större och bättre än någonsin och det finns ett tomrum i Göteborg som väntar på att fyllas. Han tror att staden har ett behov av en större och återkommande standupklubb.

– Göteborg har en väldigt stark undergroundscen. Det finns flera bra comedyklubbar som har fostrat fantastiska komiker, men jag tror inte att den stora massan riktigt har koll på dem. Det är lite mer källarklubbar och open mic-ställen.

LÄS MER: Jag vill inte vara husgöteborgare

Raw kommer att köra sina klubbar på Radisson blu den första lördagen varje månad. Tanken är att både ha vanliga kvällsklubbar, men också köra standupbruncher. Premiären blir den förste februari. Till öppningen är än så länge Göteborgskomikerna Marcus Berggren och Tina Bergérus bokade, samt Mårten Andersson själv.

– Men det är inte riktigt klart än. Det kommer att fyllas på, säger han och fortsätter:

– Göteborgare kan förstås vara väldigt lokalpatriotiska, lite som Malmöbor. Och det kommer att bli det bästa från staden, men också personer som man annars inte får se. En blandning av de största komikerna och namn som man inte känner till men som är stora stjärnor hos oss i Stockholm.

LÄS MER: Recension: "Raw Comedy" - Trädgårn

Till en början ska de köra en säsong i Göteborg och sedan göra en utvärdering. Mårten Anderssons ambition är dock att klubben ska bli betydligt mer långlivad än så.

– Jag gillar inte att göra saker kortsiktigt. Utan det här är verkligen en långsiktig satsning. Vi är här för att stanna, säger han.

LÄS MER: Vart är Jonatan Unge på väg?

De är klara för den första säsongen av Raw i Göteborg

Robin Paulsson

Messiah Hallberg

Ann Westin

Kristoffer Appelquist

Marcus Berggren

Ina Lundström

Nisse Hallberg

Thomas Järvheden

Tina Bergérus

Mårten Andersson

Fler tillkommer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.