Nu öppnar Gathenhielmska husets hemliga trädgård upp

Gathenhielmska husets trädgård öppnar idag sina grindar, efter att hela baksidan har friserats upp. GP:s Jonathan Bengtsson tog en tur i en trädgård som är mindre undangömd än på länge.

ANNONS
|

För att vara en hemlig trädgård, det är så baksidan till Gathenhielmska huset benämns i pressmeddelandet, så är den inte helt hemlig.

Insynen till Oceanens utegård är numera absolut. Slår sig någon ner med öl här kommer du ha möjlighet att stirra rakt in i deras barndomstrauman - och de kommer att kunna stirra rakt in i dina.

De träplank som tidigare seglade av området har bytts ut, mot luftiga och utåtriktade stängsel. Nya rosbuskar och valnötsträd har kopplats upp till resten av trädgården. Det lilla lusthuset är målat i nya, djupa färger.

Öppnas upp för allmänheten

Higabs VD Christer Svärd, byggbolaget som äger Gathenhielmska huset, återkommer hela tiden till samma fras när han talar.

ANNONS

– Vi ska öppna upp Gathenhielmska mot resten av Stigborgstorget, säger Svärd, iklädd ljusblå sidenkavaj framför en liten klump med journalister.

LÄS MER:Recension: Heaven and hell – Gathenhielmska

Och från och med torsdagen den 9/7 kommer också Gathenhielmska trädgården öppnas upp för allmänheten. Vem som helst kan nu gå in hit mellan klockan tolv och fem, lägga sig på rygg i gräset, och rulla runt som en gammal fet labrador. Senare i år planeras också en rad evenemang i trädgården, bland annat livespelningar.

”Nu kommer shamanerna i november istället”

– Vi hade faktiskt ett gäng shamaner som skulle spela nu i sommar, men vi var dessvärre tvungna att ställa in, säger bokningsansvarige David Sperling Bolander och ser bekymrad ut. Han tillägger:

- Men nu kommer shamanerna i november istället.

LÄS MER:Isabel Lagos öppnar Gathenhielmska för kultur

Byggnadsantikvarien Boel Melin, som basar över projektet, menar att arbetet har gått mycket enkelt.

– Har man bara tillräckligt med pengar och rätt hantverkare så löser det sig konstaterar hon, samtidigt som solen går i moln.

– De som hade hand om Gathenhielmska tidigare hade gjort det ganska svårt för sig själva, fortsätter Melin. De ville återskapa något från grunden – jag har egentligen bara velat förstärka det som redan fanns här från början.

Inte oroliga över skadegörelse

Boel Melin nämner också det besvärliga skick, andligt och fysiskt, som Gathenhielmska huset befann sig i tidigare. Bara förra året rapporterade GP om skadegörelse, klotter och brännskador. Både Melin, och historieverkets Isabel Lagos som idag hyr lokalerna, ritar fram flera skakande ögonblicksbilder. Framför allt dröjer de kvar vid ett specifikt illdåd: "Ibland hittade man ungdomar som grillade här, eller sov".

ANNONS

Är ni oroliga över att det kommer vara stökigt här nu när ni öppnar upp?

– Nej, det är vi inte, vi får ta det som det kommer bara, menar Lagos.

LÄS MER:Så vanvårdas Göteborgs kulturarv

Under slutet av vår rundvandring når vi trädgårdens gamla nedsänkta växthus längre bort på baksidan. Två murare arbetar mitt i gropen. De har, naturligt nog, inte en aning om hur de ska bete sig inför det stora sällskapet. Den ene börjar spruta lite avmätt med en slang mot två betongklossar. Boel Melin säger:

– Här ska det resas ett nytt växthus! Kanske kan vi ha operaspelningar eller vinprovningar här ute när allting är helt klart, avslutar hon hoppfullt.

Vad?

Gathenhielmska huset är en byggnad vid Stigbergstorget, som har legat här sedan år 1749. Under förra året började flera konstverk och konceptuella verk uppföras i husets lokaler under Isabel Lagos ledning. Nu ska också husets trädgård husera tillställningar av alla sorter.

Projektet med att göra om Gathenhielmskas trädgård inleddes förra året. Även om det sista arbetet med växthuset kvarstår är den från och med den 9/7 öppen för allmänheten.

Grindarna bak till trädgården är öppna mellan 12 och 17, vardagar och helger.

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS