Netflix-serier är rena propagandan för cannabis

”Jag är så behagligt hög!” ”Folk ser på gräs som att det är något jävligt dåligt. Det är det inte.” Några repliker ur Netflix-serien ”Cooked with cannabis”, uppföljaren till ”Cooking on High”. Två av flera program på Netflix som framstår som ren cannabis-propaganda.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Tullverket varnade i veckan för farligt importerat syntetiskt cannabis-godis. Samtidig visar Netflix reality-serien ”Cooked with cannabis” för tittare från 16 år. Där får vi följa kockar ”beväpnade med ett skafferi fullt av cannabis”. Det gäller att motivera doseringen av THC och CBD väl i sin trerättersmeny. ”THC är den aktiva komponenten” får tittarna veta. ”Det är där den riktiga festen är.”

10 000 dollar står på spel, och tillfaller den som komponerat den bästa måltiden och helhetsupplevelsen.

LÄS MER:”Operation cannabis” – dokumentären om Backagängets cannabisodling

Amanda som medverkar i avsnittet ”Grilled backyard BBQ” är från Kalifornien, en av de elva delstater i USA där cannabis har legaliserats. Hon hoppas med sin uppvisning i matlagning kunna ”krossa stereotyper och stigman” om cannabis.

ANNONS

Informativa faktarutor berättar mer om ”stjärningrediensen” hasch eller gräs. Programledare är sångerskan och kocken Kelis, i serien även kallad ”cannabisdrottning” och hennes kock-kollega Leather Storrs.

De fnittrar med, och låter sig väl smaka. Kända gäster – musiker, komiker och skådespelare – uppmanas berätta vad de tycker om rätterna medan de ”njuter av ruset.”

I serien är det inga konstigheter alls att laga mat tryfferad med cannabis. Deltagarna bedöms inte bara för sina kulinariska färdigheter utan även för sin ”cannabis-expertis”.

Kritiskt ifrågasättande lyser med sin frånvaro, i serien som också är tillgänglig för barn. I Sverige ökar just nu cannabis-användningen markant i åldrarna 16-29 år. Samtidigt är utveckling av psykos en av flera hälsorisker.

Psykologer går just nu ut med varningar kring nya Netflix-succén ”Squid game”. En våldsam men tänkvärd serie vars likheter med filmtrilogin ”Hunger Games” är påtaglig. Föräldrar uppmanas se "Squid game” tillsammans med yngre barn under tolv år. Det finns en oro för att serien annars kan skrämma barnen, eller locka fram ett aggressivt beteende.

LÄS MER:Recension: ”Marisol” i regi av Stefan Berg och Amanda Erixon Ekelund

Samtidigt pågår cannabis-matlagningen för fullt i Netflix-köket bredvid. ”Cooked with cannabis” är inte heller den enda serie på strömningstjänsten som gör cannabis till något vardagligt, avkopplande och lite småmysigt.

ANNONS

The Guardian rapporterar om ”The Netflix collection”, av företaget framtagna cannabis-produkter med blinkningar till serier som ”Orange is the new black” och ”Arrested development”.

Komedin ”On my block” inleds med ett cannabisparty. Allas älskling, farmor Abuela, rekreations-röker serien igenom gärna cannabis i tv-soffan. Serien ”Disjointed” kretsar kring en gräsaktivist som driver ett cannabisapotek och uppmanar sina kunder att njuta av livet och ruset. Även i ”Always be my maybe” är en av huvudpersonerna cannabisrökare. Samtliga serierna rekommenderas för 13-14-åringar. Netflix har sedan en tid tillbaka för avsikt att bromsa tobaksrökning i kommande serier för yngre tonåringar, sedan den massiva rökningen i serien ”Stranger things” uppmärksammats i en studie från Truth initiative.

Samma eftertanke verkar inte sträcka sig till cannabisrökning.

Läs fler krönikor av Maria Domellöf-Wik:

LÄS MER:SVT:s nya genusprogram är fördummande

LÄS MER:Kanske dags för James Bond att gå i pension?

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS