Johan Hilton: Nej Eric Rosén, vi är inte styrda av en pr-byrå

Att flera kultursidor, bland annat GP, har medarbetare från pr-byrån 500, styr diskussionen om AI, menade Eric Rosén i Aftonbladet. Men när Laura Ingemarsson anlitades var diskussionen om jäv och uppdrag glasklar från början. Det skriver GP:s kulturchef Johan Hilton.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Laura Ingemarsson har jag sedan en tid tillbaka följt i P3:s satirprogram Tankesmedjan. Där har hon, som ett av programmets återkommande medarbetare, utmärkt sig som en vaken och självständig röst, sådana som en bred kultursida behöver. Och som gjorde att jag – och alltså inte tvärtom, som man lätt skulle kunna få för sig av Eric Roséns artikel i Aftonbladet (23/4) – kontaktade henne inför mitt tillträde som kulturchef på GP.

Naturligtvis är jag medveten om att Ingemarsson har uppdrag för pr-byrån 500. Hon och jag hade en grundlig diskussion om det när jag bad henne att börja skriva krönikor för GP. Och där ordningen är glasklar: hon får inte skriva om ämnen där jävssituation eller en sammanblandning av sina uppdrag ens kan misstänkas förekomma. De krönikor hon skriver för oss, skriver hon som fristående röst, precis som hon gör i sitt medarbetarskap för public service och Tankesmedjan.

ANNONS

Att Ingemarsson i den enda text hon hittills skrivit för oss, skrivit om AI – en av vår tids stora frågor – och dessutom kritiskt, vilket alltså går på tvärs mot insinuationerna om att konsultbolaget Cupole gnuggar händerna över detta – ser jag heller inte som skäl nog att ställa mig frågan varför ”en pr-byrå leder kultursidornas samtal”.

För jag måste försiktigt påpeka att det åskar och blixtrar mer om Eric Roséns ödesmättade rubrik än om hur han leder det hela i bevis. Lisa Irenius på Svenska Dagbladet får visserligen svara för sig själv, men är två texter från Casper Törnblom under loppet av ett år verkligen detsamma som ”skriver sedan en tid tillbaka texter för SvD Kultur”?

Frågan i botten är däremot intressant. Som Rosén påpekar är Sverige ett land där ”makthavare omärkligt glider mellan olika maktsfärer”. Det gäller naturligtvis även Aftonbladet där ledarsidornas lördagskolumnist till exempel är chef för en tankesmedja och där kulturchefen själv har en bakgrund inom socialdemokratiska arbetarepartiet.

Men jag tror inte att frågan löses av att pr-konsulter eller medarbetare på tankesmedjor portas från kultursidorna – då hade vi till exempel inte fått läsa Linda Skugge i Expressen – utan av att köra med öppna kort. Så på det sättet välkomnar jag den här debatten. Och det egentligen redan innan Laura Ingemarssons hunnit börja skriva sina krönikor för GP.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Viktigast av allt är att AI:n gillar mig

LÄS MER:SD borde applådera dragshowkulturen

LÄS MER:Vi behöver fler besvärliga människor i debatten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS