Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nawal El Saadawi är en av den arabiska kvinnorörelsens frontfigurer. Här är en bild från hennes förra besök på Bokmässan i Göteborg 2010. Bild: ADAM IHSE / TT
Nawal El Saadawi är en av den arabiska kvinnorörelsens frontfigurer. Här är en bild från hennes förra besök på Bokmässan i Göteborg 2010. Bild: ADAM IHSE / TT

Nawal El Sadaawi till Bokmässan

Den egyptiska författaren och feministen Nawal El Sadaawi är en återkommande gäst på Bokmässan i Göteborg. I år är hon aktuell med sin sjätte roman på svenska.

Redan när den fjärde Bok- och biblioteksmässan arrangerades 1989 var den egyptiska författaren och stridbara feministen Nawal El Saadawi en av gästerna. Senast hon kom på besök besöket var för sju år sedan, då i sällskap av bland andra den somaliske författaren Nuruddin Farah.

I år gästar El Saadawi än en gång till Göteborg, under Bokmässan den 27-30 september. Där förväntas hon bland annat delta i ett seminarium om utvecklingen i Egypten och Mellanöstern efter den arabiska våren.

– Med sin oförtröttliga kamp för kvinnors rättigheter och mot alla former av förtryck blir Nawal El Saadawis medverkan en viktig del av årets tema: respekt, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan i ett pressmeddelande.

I decennier har Nawal El Saadawi, som föddes 1931, kämpat för kvinnors rättigheter inte bara i hemlandet utan även internationellt. Hon är känd som en karismatisk talare som engagerar sin publik. Under den egyptiska revolutionen var hon en av förgrundsgestalterna och deltog varje dag i demonstrationerna på Tahrirtorget i Kairo.

El Saadawi är utbildad läkare och har skrivit runt fyrtio böcker, bland dem Imamens fall, Den stulna romanen och Revolutionsskrivarna.

Hennes nya roman, Den stulna romanen, ges ut på svenska under hösten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.