Naturhistoriska museet öppnar i april – kanske

I oktober slöts portarna till Naturhistoriska museet i Göteborg. Sedan dess har de varit stängda. Nu meddelar regionen att museet kan öppna 13 april om smittläget ser bra ut.

ANNONS
|

Sedan hösten har Göteborgs museer varit stängda men nu kan Naturhistoriska vara på väg att öppna. I ett pressmeddelande uppger Västra Götalandsregionen att de planerar att öppna Naturhistoriska museet tisdagen den 13 april. Dessutom öppnar de Vänersborgs museum och Slöjd och byggnadsvård på Nääs.

Planen var ursprungligen att Naturhistoriska museet skulle öppna 21 mars, men på grund av ett fortsatt högt smittläge och förlängda regionala rekommendationer har det nu skjutits på framtiden.

En förutsättning för att att Naturhistoriska museet ska kunna öppna den 13 april är ett förbättrat smittläge och att Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter för museer träder i kraft som planerat, meddelar regionen.

ANNONS

Övriga museer håller fortsatt stängt

När det kommer till Göteborgs övriga stora museer; Stadsmuseet, Konstmuseet och Röhsska museet, finns ännu inga besked om när de kan öppna. Till skillnad från Naturhistoriska styrs de av kommunen och nu väntar museiarbetarna på besked från politikerna i kulturnämnden om när de kan släppa in publik på nytt.

– Det vi har sagt är att vi behöver femton dagar på oss att öppna efter att vi får ett beslut, säger Britta Söderqvist, chef över Göteborgs museer.

Hon förklarar att stadens museer är ivriga att få släppa in besökare men påpekar samtidigt att det är en komplicerad situation.

– Det är lätt att stänga, men väldigt svårt att öppna i en pandemi. För när är det egentligen ett bra läge, frågar hon öppet.

Ann Catrine Fogelgren (L) är kulturnämndens ordförande. Hon påpekar att nämnden kan fatta beslut inom kort om huruvida museerna kan öppna.

– Det blir inte före påsk. Det hinner vi inte med. Men relativt snart, påpekar hon.

LÄS MER:Konståret 2020 räddades av gallerierna

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS