Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hemma i influencern Nathalie "Nattid" Danielssons flickrum i Lindome, med familjens fyra hundar. Hon är aktuell med boken "Jag, Nattid". "Jag har bara fått bra reaktioner på boken hittills, många föräldrar skriver till mig och tackar och säger att de är stolta över att deras barn har mig som förebild." Bild: Mia Höglund

Nattid: Jag är van vid att folk kallar mig ful

I hela sitt liv har Nathalie ”Nattid” Danielsson blivit mobbad för sin kropp, till den grad att hon flera gånger övervägt att ta sitt liv. Idag lever hon på sitt utseende och hundratusentals fans i sociala medier följer varje steg hon tar.

Nathalie Danielsson var tio år första gången hon övervägde att ta sitt liv. Planen var klar – hon skulle hänga sig i badrummet i barndomshemmet i Trelleborg. Mobbingen började så fort hon satte sin fot i skolan i första klass, hennes kropp var så liten, hennes skostorlek fick de andra att skratta, läraren mätte henne med linjal. Hon fick plats i ett skåp i korridoren och hennes klasskamrater kunde när som helst lyfta upp henne och bära iväg med henne. De kallade henne för "dockan". I takt med att hon blev äldre blev mobbingen grövre, tills en app i sociala medier förändrade hennes liv och tog hela familjen från Skåne till Göteborg.

Hoppat av gymnasiet

Ringklockan i familjen Danielssons hus har slutat fungera, men så fort vi närmar oss ytterdörren hörs en symfoni av hundskall inifrån enplansvillan i Lindome. Det är måndag och Nathalie Danielsson är trött. Hennes självbiografiska bok "Jag, Nattid", skriven med journalisten Hanna Welin, kom ut i slutet av augusti och sålde slut redan innan den nådde butikerna. Sedan dess har hon rest genom hela Sverige för "meet and greets" med sina fans.

Själv har hon ingen relation till läsning, faktum är att litteratur inte intresserar henne alls. Nathalie Danielsson har både dyslexi och dyskalkyli, vilket tillsammans med mobbingen gjorde livet i skolan till en trippel ångest.

– Jag har alltid velat skriva en bok, men jag vet inte varför eftersom min dyslexi gör att jag knappt kan läsa. Det är helt galet och väldigt spännande med en bok som bara handlar om mig. Samtidigt är det synd att man kan skriva en hel bok om sitt liv trots att man bara är 18 år. Jag har redan varit med om så mycket.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Om du eller någon du känner mår dåligt är det bra att ha någon att prata med. Det finns flera hjälplinjer och stödsajter som man kan vända sig till för att få hjälp och råd.

Mår du själv dåligt? Eller är du orolig för en vän eller anhörig som mår dåligt? Det är viktigt att aldrig lämna en person som mår dåligt ensam. Om läget är akut ska man alltid ringa 112 eller vända sig till närmsta psykiatriska akutmottagning.

Men det finns även flera hjälplinjer och stödsajter som man vända sig till om man själv eller någon man känner mår dåligt.

Här följer några av de alternativ som finns:

HJÄLPLINJEN

Hjälplinjen kan ge tillfälligt stöd samt råd om mer långsiktig hjälp. De finns att nå på telefonnummer 0771-22 00 60 alla dagar mellan klockan 13 – 22. Du hittar dem även på www.hjalplinjen.se.

MIND, SJÄLVMORDSLINJEN

Självmordslinjen har öppet varje dag mellan klockan 06 och 24. Där kan du prata med någon av Minds volontärer för att få stöd. De finns på telefonnummer 90101 men de har även en chatt på https://chat.mind.se/ som har öppet samma tider.

MIND, FÖRÄLDRATELEFONEN

Mind har även en föräldratelefon dit föräldrar till personer som mår dåligt kan vända sig. Telefonlinjen 020-85 20 00 har öppet på vardagar mellan klockan 10 -15. Mer information finns på www.mind.se

JOURHAVANDE MEDMÄNNISKA

Jourhavande medmänniska driver en telefonjour som är öppen för alla att ringa. De finns för att bland annat ge stöd, visa förståelse och dela känslor med människor som inte har någon annan att vända sig till. De finns att nå på 08-702 16 80 alla dagar mellan 21 – 06 och på www.jourhavande-medmanniska.se.

BRIS, BARNENS TELEFON

Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar på eller om du behöver hjälp eller stöd med något. Numret är 116 111 och är öppet alla dagar mellan 14-21. Det är gratis och du får vara anonym.

1177 VÅRDGUIDEN

Vårdguiden kan hjälpa till att ge svar på frågor om psykisk ohälsa. Det går också att läsa tidigare ställda frågor eller skicka in en egen fråga anonymt. Mer information finns på www.1177.se.

KYRKANS JOURTJÄNST

Telefonjouren som nås på 031-800 650 är öppen vardagar mellan 13-21 och lördag-söndag mellan 16-21. Den Göteborgsbaserade linjen är bemannad av volontärer och är öppen för alla. De driver även webbtjänsten SOS-brevlådan som nås på https://sos.svenskakyrkan.se/.

Nathalie Danielsson har hoppat av gymnasiet för att satsa på jobbet som influencer. Idag är hon en av Sveriges största och allt började när hon som 15-åring började lägga upp videor på den kinesiska videoappen TikTok, som senare blev Musically, under sitt alias "Nattid". I appen kan användare lägga upp 15-sekundersklipp där de dansar och mimar till musik. På bara några månader hade Nathalie Danielssons konto hundratusentals följare och miljontals likes.

Ärlig om sitt mående

Redan från början valde hon att vara ärlig om sin psykiska ohälsa och att hon varit mobbad i skolan i sina sociala medier.

– Sedan dess har jag fått frågor om och om igen om vad det är som har hänt mig, när jag har mått dåligt eller varit ledsen. Nu kan jag bara säga till mina följare att om ni vill veta allt om mitt liv, så köp min bok, säger hon.

Nathalie trivs bra i Göteborg, även om de flesta av hennes influencerkollegor bor i Stockholm. ”Nej, där vill jag inte bo. Jag pendlar hellre i tre timmar än att bo där faktiskt”. Bild: Mia Höglund

Boken berör både Nathalies skolgång, med mobbing och trakasserier, men också hennes familjeliv, hundar, tatueringar och första stora kärlek. Men den innehåller också information hon aldrig ens berättat om för sina föräldrar.

–Jag var väldigt nervös när boken skulle släppas, framför allt för det jag berättar om en lärare som tog på mig fast jag inte ville. Men samtidigt kände jag att detta var min chans att få ur mig allting. Målet är att boken ska kunna hjälpa andra i min situation, som kanske också är utsatta för mobbing.

Vann Guldtuben

Vägen från TikTok/Musically till framgångsrik influencer även på andra plattformar var relativt kort. Hon vann pris på influencer-galan Guldtuben 2018 och plötsligt höll hon tacktal på scener i Stockholm, satt i intervjuer i tv-soffor och berättade om appen och om hur hon mobbats i Trelleborg. Men hennes framgång och öppenhjärtiga intervjuer gjorde att mobbingen eskalerade.

Många av hennes klasskompisar var sårade över att hon målat ut "allihop" som mobbare och hennes familj blev trakasserade i sitt hem. De fick stenar och ägg kastade på huset, brevlådan sprängd och Nathalies pappa Tomas sov i familjens bil för att vakta hemmet om nätterna. Till slut tog de beslutet att flytta från Trelleborg till Göteborg.

– Jag har fått brev av personer som skrivit att de skäms över att bo i Trelleborg efter att de har läst boken, men jag har också hört att de snackar mycket skit om mig där igen. Jag har fått jobberbjudanden i Trelleborg men tackat nej, jag vill verkligen inte åka tillbaka.

Aldrig tillbaka till skolan

Villan i Lindome har blivit en fristad för Nathalie, något hon aldrig tidigare haft. Som liten var hon alltid rädd för att vara hemma själv, särskilt på nätterna. Hennes hem är också hennes arbetsplats, här spenderar hon den största delen av sin tid. Valet att hoppa av gymnasiet var inte speciellt svårt. Nathalie Danielsson säger att hon aldrig vill gå tillbaka till skolan och hoppas att hon aldrig kommer att behöva göra det heller.

– Många säger att det är dumt och att jag kommer ångra mig när jag blir äldre, men jag har alltid drömt om att jobba i en klädbutik, så om detta inte skulle funka så gör jag det istället. Det behöver jag ingen speciell utbildning för.

Nathalie Danielssons walk in closet är full av kläder, skor och väskor - både från samarbeten och som hon köpt privat. Följare kommer i princip alltid fram när Nathalie går på stan, och oftast ställer hon upp på bild. Undantaget är när hon är ute och festar. "Jag vill inte att folk tar bilder och videos med mig när jag har druckit." Bild: Mia Höglund

Mode är ett stort intresse och också den största inkomstkällan för Nathalie Danielsson idag. Hon får betalt via sponsrade inlägg i sina sociala medier, där hon samarbetar med alltifrån klädföretag till skönhetsprodukter, resebolag eller smyckeskollektioner. För ett samarbete på Instagram eller Youtube kan hon få alltifrån ett par tusen till flera hundratusen kronor, beroende på antalet bilder och videor.

För varje samarbete får hon lådvis med kläder. Ett av familjehemmets fyra rum har gjorts om till en walk in closet. På frågan om hur många skor och handväskor hon har skakar Nathalie Danielsson bara på huvudet.

– Jag har ingen aning. Jag får så mycket kläder i samarbeten och så att jag inte har koll längre. Jag får kanske tio till tolv plagg på en gång, och när jag använder kläderna så taggar jag företagen i mina Instagram-bilder och så får jag ännu mer saker. Det är en dröm!

Fick hyra förråd till fansen brev

Vägg i vägg med hennes walk in closet finns ett annat rum fullt av kläder, det är merchandise, som säljs till Nathalies fans. Hyllvis med t-shirts och tjocktröjor, örngott och vykort med ”Nattid” tryckt på. För att få plats med alla brev som fansen skickat har de fått hyra ett förråd i en annan del av stan.

Ett rum i familjens villa har förvandlats till merchandise-lager. Härifrån säljer de kläder, örngott, vykort och annat till Nathalies fans. Bild: Mia Höglund

Väljer hårt bland sina samarbeten

Sedan starten har Nathalie Danielsson fått mycket kärlek på sociala medier. Hon och hennes följare har tagit sig igenom svåra tider tillsammans. När hon började byta plattform från TikTok till Instagram och Youtube, fick hon också en äldre målgrupp och annan typ av följarskara. Trots att hon fortfarande får mycket kärlek, är följarna känsliga när det gäller samarbeten och reklam.

– Jag skulle aldrig göra ett samarbete med till exempel ett casino, för jag vet att det inte är bra och att det kan ge folk ett spelberoende. Jag känner att jag har ett strort ansvar, trots att jag är så ung, eftersom min plattform är så stor.

Hon sina samarbeten noga och placerar ut dem så att flödet blir en blandning av personliga bilder och reklam. Annars tröttnar följarna direkt och börjar kritisera henne för att bara bry sig om pengar.

– Men det handlar inte bara om pengar, utan om vad jag tycker är kul. Det är klart jag måste få in lön, men jag tänker inte göra saker jag inte står för bara för det. Då tar jag hellre en dålig månad, säger Nathalie Danielsson.

Idag finns det gymnasielinjer för unga som vill plugga till influencers, något som Nathalie Danielsson absolut inte kan förstå. "Influencer är inget du kan plugga till, det är något man bara blir." Bild: Mia Höglund

Förhållandet med fansen är ett ständigt givande och tagande. Vissa följare har hon haft kontakt med i flera år, andra har träffat varandra genom sin kärlek till henne, och åker på fan-träffar runt om i Sverige tillsammans. Men även om Nathalie Danielsson älskar sina fans, kan deras känslor ibland bli tunga för henne att bära.

– Många har problem med mobbing i skolan och på sociala medier idag, jag ser väldigt mycket och får veta väldigt mycket hemska saker av mina fans. I början tyckte jag att det var otroligt att de hörde av sig. Eftersom jag inte hade några vänner i Trelleborg så pratade jag med mina följare istället och försökte hjälpa dem. Idag kan jag inte svara alla, jag hinner inte och orkar inte det.

Tonen är hård på sociala medier

Även om Nathalie idag slipper mobbingen i skolans korridorer, är tonen på sociala medier stundtals väldigt hård. Ibland får mamma Ann-Sofie gå igenom kommentarerna på Instagram och Youtube för att det blir för jobbigt.

– Jag känner alltid att jag måste uppdatera sociala medier, oavsett om jag mår skit, och det kan vara väldigt pressande. Jag vill ju att det jag lägger upp ska vara bra.

Nathalie Danielsson ser tillbaka på tiden med självmordstankar och psykisk ohälsa med sorg. "Det är synd att jag tänkte att det var den enda utvägen och det är klart att jag är glad att jag inte lyckades med det. Men jag mår inte så idag. Jag har kommit så långt." Bild: Mia Höglund

Du som varit mobbad för ditt utseende hela livet, hur känns det att hela tiden bli bedömd för hur du ser ut i sociala medier?

– Ibland är det väldigt tungt, men sanningen är att man vänjer sig. Ibland går jag in och läser vad folk skriver och tänker att okej hon tycker att jag är jätteful och hon tycker att jag är en hora... Jag vet ju att det inte är sant, men jag har vant mig, säger Nathalie Danielsson trött.

– Mina Instagrambilder idag kan mer vara lite lättklädda, då tror folk jag vill visa min kropp för att jag själv tycker jag är så fin, men för mig handlar det om att vara stolt över sin kropp och hur man ser ut. Det är ingenting att skämmas över. De kan titta om de vill annars kan de låta bli.

När du la ut en selfie på Instagram och skrev att du gjort fillers var det väldigt många av dina följare som reagerade starkt. Kan du förstå dem?

–Det har alltid varit så när jag gjort något som sticker ut, även när jag började tatuera mig. Plötsligt skriver många att jag förstör min kropp, men det är min kropp och jag gör vad jag vill med den. Jag tycker det är jättesnyggt.

Många skrev att du var en hycklare som först haft ett budskap om att mobbing är fel och att alla är fina som de är, men sen ändå gör ett skönhetsingrepp.

– Ja, när jag var yngre skrev jag alltid "glöm aldrig att du är fin som du är" och det har fastnat stenhårt hos folk. Nu får jag inte ändra på mig själv för att jag har sagt det. För mig handlar det inte om det, du får göra vad du vill, ändra på dig hur du vill, men du ska inte göra det för att någon annan säger att du är ful.

Nytt management

I slutet av september kommer Nathalie Danielsson till Bokmässan för att träffa sina fans och prata om sin bok. Hon och vännen Tess Gustafsson ska också lansera en podcast om relationer i samarbete med Spotify. Nathalie Danielsson har precis bytt till ett nytt management, samma som jobbar med Bianca Ingrosso och Kenza, och har stora planer på gång som hon inte får avslöja än.

– Men min högsta dröm är att vara med i "Fångarna på fortet"!

Nathalie har aldrig gått i terapi för sin psykiska ohälsa, och vill inte göra det heller. Istället tar hon mycket hjälp av sina föräldrar när hon mår dåligt. "Jag sover mycket när jag mår dåligt, vill inte ha kontakt med någon. Men då tar mamma med mig på saker jag tycker är kul, vi åker och shoppar, tar bilen ut i skogen, eller lagar min favoritmat för att göra mig glad." Bild: Mia Höglund

Mamma Ann-Sofie, som stöttar dotterns beslut att satsa helhjärtat på sin karriär, har som mål är att lära henne att göra allting själv en dag.

– Eftersom hon har dyslexi och dyskalkyli har Nathalie också svårt med tidsuppfattning, så där behöver hon mycket stöd. Jag försöker få henne att skriva upp saker i sin kalender och själv räkna ut hur lång tid det tar att genomföra vissa saker, säger hon.

När folk frågar vad hon skulle göra om hon inte hade sociala medier, har Nathalie Danielsson inget svar. Stressen att det ska ta slut finns alltid närvarande. Men trots osäkerheten blir följarna fler och fler för varje dag.

– Sociala medier är mitt jobb, men det är också en hobby. Det roligaste med att vara influencer är att jag slipper gå i skolan och att jag får träffa så mycket folk och kändisar. Det känns som att jag får göra allt som ingen annan får!

Fakta: Nathalie ”Nattid” Danielsson

Ålder: 18 år.

Bor: I Lindome med mamma Ann-Sofie, pappa Tomas och hundarna Prinsen, Skrållan, Leya och Chloey.

Gör: Influencer, med 306 000 föjare på Instagram och 129 000 på Youtube, där hennes videor setts nästan 9 miljoner gånger. Musically/TikTok, där hon slog igenom, har hon lämnat nu. Hon föreläser i skolor om mobbing och har haft en egen serie på SVT play.

Aktuell: Med boken ”Jag, Nattid” som är ute nu. Kommer till Bokmässan för att signera boken och delta i montersamtal. I höst släpper hon och vännen Tess Gustafsson podcasten "Vi försöker i alla fall" om relationer på Spotify.

”Nattid” om:

Hundarna:

När jag mådde som sämst var det väldigt viktigt för mig att ha hundarna. De betyder jättemycket, de ger mig energi och kärlek och sviker aldrig.

Mobbingen:

Våga ta hjälp, det är viktigt att inte bära det för sig själv. Om du inte vill gå till en terapeut, berätta för föräldrar eller vänner, se till att det inte rinner över i din ensamhet.

Fansen:

Mina fans har betytt och betyder fortfarande allt för mig. Det är de som gör att jag kan leva på detta, att jag kan fortsätta med mitt jobb som jag tycker är så himla kul.

Tatueringarna:

Jag gillar tatueringar för att jag alltid har klassats som liten och söt, de är ett sätt för mig att känna mig lite coolare och tuffare. Jag har tatuerat in ett lejon och en elefant för styrka och beskydd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.