Natthiko Lindeblads anhöriga: ”Hellre sett att den inte blev publicerad”

För en månad sedan kom Navid Modiris bok om avlidne vännen och buddhistmunken Björn Natthiko Lindeblad. Nu avslöjar de anhöriga att boken har skrivits mot deras uttryckliga vilja.

ANNONS
|

I januari 2022 tog föreläsaren, författaren och den förre buddhistmunken Björn Natthiko Lindeblad sitt liv vid ett så kallat assisterat självmord. Han hade då blivit rikskänd och omtyckt genom sina sommarprat i P1.

Där lät han lyssnarna följa med på sin resa från näringslivschef till buddhistmunk i Thailand och vidare mot den obotliga nervsjukdomen ALS, den som gjorde att Björn Natthiko Lindeblad för snart ett år sedan valde att avsluta sitt liv.

Under de sista åren blev Björn Natthiko Lindeblad vän med journalisten, programledaren, musikern och föreläsaren Navid Modiri. Han hjälpte till att skriva Björn Natthiko Lindeblads självbiografi ”Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk” som kom ut för två år sedan. Tillsammans gjorde de också podden ”Björn & Navid” och kom att stå varandra nära.

ANNONS

Natthiko Lindeblads anhöriga bad att boken ej skulle ges ut

För en månad sedan släppte Navid Modiri även en bok om deras relation, ”Min vän Björn: och vad han lärde mig om livet”, på förlaget Mondial.

Nu framkommer det dock att Björn Natthiko Lindeblads efterlevande varit djupt kritiska mot Navid Modiris bok. Under året har de vänt sig både till förlaget och direkt till författaren och bett dem att inte publicera boken.

”Den här boken hade vi i familjen hellre sett att den inte blev publicerad/skriven. Vilket vi framfört till författaren och förlaget. Verkar vara flera som tycker som vi”, skriver Björn Natthiko Lindeblads hustru Elisabeth Lindeblad och bror Hans Lindeblad på Facebook. Det familjen syftar på i sista meningen (och länkar till i sitt inlägg) är Expressens sågning av Navid Modiris bok.

GP har varit i kontakt med Björn Natthiko Lindeblads anhöriga men varken de eller Caroline Bankler, som också var medförfattare till Natthiko Lindeblads självbiografi och företräder Natthiko AB, vill kommentera ärendet.

– Vi har valt att inte göra det, det är så känsligt. Jag får hänvisa till Elisabeths och brödernas inlägg på Facebook, säger Caroline Bankler.

Förlag och författare vill inte prata, bara svara på mejl

GP har sökt förlaget Mondials vd Simon Brouwers men han väljer att bara svara på mejl:

”Vi har stor förståelse för att Björns familj är i sorg och har därför varit noggranna med att informera om boken tidigt och delat med oss av materialet innan publicering. Vi har haft ett flertal möten med dem längs vägen och också gjort justeringar på såväl omslag som i text för att gå dem till mötes. Jag tror att alla som läser boken ser att Navid har skrivit den med kärlek.”

ANNONS

Hur har ni resonerat på förlaget kring att ge ut boken?

”Som du förstår är varje utgivningsbeslut unikt – vi har gett ut ett flertal böcker tidigare där vi haft betydligt mer upprörda samtal inför utgivning än vad vi haft kring Navids bok. Många av de titlar vi gett ut som blivit mest ifrågasatta innan utgivning har sedan efter utgivning blivit både prisbelönta och hyllade av såväl läsare som kritiker. Det är ofta, nästan alltid, en balansgång mellan olika viljor.

Även författaren Navid Modiri väljer att svara på GP:s frågor via mejl:

”Vi har försökt att möta familjen så gott vi har kunnat och gjort flera korrigeringar enligt deras önskemål, och i slutändan är detta en bok om min vänskap med Björn och det som jag har lärt mig av honom. Jag känner djup empati med familjen och delar deras sorg, det gör mig ledsen att höra att de fortfarande tycker att det här smärtsamt. Min avsikt har varit att skriva en hyllning till Björn, jag hoppas och tror att alla som läser boken kommer att se den som en kärleksförklaring till vår vänskap.”

Här finns hjälp att få

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid direkt till 112.

Det finns stödlinjer och telefonjourer att ringa till. Via dessa får du råd i hur du kan komma vidare och vart du kan vända dig för mer hjälp.

  • Suicide Zero är en ideell organisation som arbetar för att minska antalet självmord. På deras webbsida kan du få svar på frågor samt råd om vart du kan vända dig om du känner att du behöver hjälp; om du själv mår dåligt, känner någon som tagit sitt liv eller har en närstående som inte mår bra.
  • Den ideella föreningen Mind stödjer människor som har tankar på självmord. De driver Självmordslinjen på telefon 90101 samt erbjuder mejl (mejlsvar@mind.se) och chatt (chat.mind.se) dygnet runt för personer som känner att de inte längre orkar leva.
  • Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.
  • Jourhavande präst: Chatt eller telefon: 112.
  • Jourhavande medmänniska: Chatt eller telefon: 08-702 16 80
  • Folkhälsomyndighetens samlingssida med information och råd till den som mår psykiskt dåligt.

Du som är bosatt i Göteborg kan även ringa till BUP:s akutmottagning på Östra sjukhuset.

  • Dagtid: 031-342 02 01 (om du har haft kontakt med BUP sedan tidigare) eller 010-435 86 50 (om du inte har haft kontakt med BUP sedan tidigare).
  • Kvällar och helger: 031-343 55 44 (16.30-08.00 på vardagar, dygnet runt på helger).

Källa: 1177, Suicide Zero, Mind (Svenska föreningen för psykisk hälsa), Bris, Svenska kyrkan, Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER:Vännen Navid Modiri: ”Björn var aldrig rädd för djup och allvar”

LÄS MER:Ingen misstanke om brott efter Natthikos död

LÄS MER:Naiv rapportering om Natthiko Lindeblads död

LÄS MER:Staffan Bergström hjälpte Björn Natthiko Lindeblad att somna in

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS