Med Reventberg jobbade bland annat som chef för Västerbottensteatern i Skellefteå.
Med Reventberg jobbade bland annat som chef för Västerbottensteatern i Skellefteå. Bild: Foto: Patrick Sörquist / SvD / TT

Nationalteatern-grundare död

Skådespelaren och en av grundarna till Nationalteatern Med Reventberg är död, det rapporterar Kulturnytt. Hon blev 73 år gammal.
– Hon var en stor kraft i Nationalteatern, säger skådespelaren Pale Olofsson.

ANNONS
|

Med Reventberg föddes 1948 i Nyköping och var känd som skådespelare framför allt för sin roll som Ortrud i tv-serierna om Kurt Olsson. Hon gjorde även en rad filmroller bland annat den som Undis i Ronja Rövardotter.

Reventberg var med och grundade Nationalteatern på 1970-talet. Mellan 2005 och 2013 var hon teaterchef och konstnärlig ledare på Västerbottensteatern i Skellefteå.

Pale Olofsson: ”Jag sörjer”

En annan av Nationalteaterns medlemmar är Pale Olofsson. Beskedet om Med Reventbergs bortgång mottog han tidigare under dagen.

– Det är jättetragiskt. Jag sörjer Med. Jättemycket.

Pale Olofsson träffade Med Reventberg i mitten av 60-talet första gången.

– Då hade jag olika popband med tre ackord och sådär. Då vet jag att hon och hennes kompis var och lyssnade på oss i Trelleborg, på ett ställe som hette Velocipeden. Fem år senare möttes vi i Nationalteaterns skapande. Hon och jag jobbade ganska mycket i många ungdomspjäser. Hon var en inspiration i det arbetet.

ANNONS

Pale Olofsson fick dödsbudet tidigare under dagen, av andra medlemmar ur Nationalteatern.

– Hon var en stor kraft i Nationalteatern. Hon var väldigt drivande så länge teatergruppen fanns. Jag kan inte säga så mycket mer. Det är tragiskt.

GP:s kritiker: ”Vass, rak och rolig”

GP:s teaterkritiker Lis Hellström Sveningson minns Med Reventberg främst som den som personifierade frigruppsrörelsen som sprang ur 1960-talet.

– Hon var vass, rak och rolig. Hon har betytt jättemycket, inte bara för Nationalteatern, utan för hela frigruppsrörelsen.

Hellström Sveningson säger att hennes tankar går till alla anhöriga och att Teatersverige har mist en stark profil.

– Hon var en så härlig skådespelare och tillsammans med Agneta Danielsson så gick hon genom rutan i många svenska hem som de två raska tanterna Alfhild och Ortrud när de kommenterade samtiden.

ANNONS