Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Johan Lindqvist: Mustasch medverkan skitar ner veckans Melodifestival

Mustasch ska självklart inte stoppas från att spela sin musik. Men en andra chans i livet betyder inte automatiskt en plats i Melodifestivalen, skriver GP:s musikkrönikör Johan Lindqvist.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Uppladdningen inför veckans deltävling i Melodifestivalen har inte handlat om musiken. I stället för att diskutera att Charlotte Perrelli kräver tillbaka sin plats på drottningtronen och att Idol-Tusse vill vara med och utmana Dotter och Danny har allt kretsat kring Ralf Gyllenhammar och den fällande domen för sexuellt ofredande.

Brottet var känt sedan tidigare, precis som den osmakliga t-tröjan som såldes i bandets merch-butik. Kanske trodde både bandet och SVT att saken var utagerad och ur världen.

Det var naturligtvis en total missbedömning.

Frågor ställdes redan när Mustasch presenterades i årets uppställning och när Aftonbladet gjorde det journalistiska fotarbetet och pratade med kvinnan som utsattes för ofredandet för att sedan konfrontera bandet på nytt, ja då gick det inte att ducka längre.

LÄS MER: Tusse: Jag känner mig som Hannah Montana

LÄS MER: Efter floppen – Perrelli tillbaka i schlagerfållan

Ralf Gyllenhammar och Mustasch lade sig platt och bad om ursäkt. Hur uppriktigt det var kan de bara själva avgöra. SVT upprepade att brottet är sonat och att alla är värda en andra chans. Krishantering enligt läroboken men självklart inte tillräckligt.

Ralf Gyllenhammars svinaktiga beteende mot kvinnan som nu är modig nog att återigen konfrontera inte bara honom utan cheferna på SVT har i förlängningen skitat ned hela tävlingen på lördag. Och tagit fokus från de andra artisterna. Det är inte ok.

Att alla är värda en andra och till och med tredje chans betyder inte automatiskt att man ska ha en plats i Sveriges största tv-program.

SVT har rent formellt rätt i att straffet är avtjänat och jag är helt med på att Ralf Gyllenhammar ska få göra bot och bättring precis som alla andra. Men att alla är värda en andra och till och med tredje chans betyder inte automatiskt att man ska ha en plats i Sveriges största tv-program.

Det är Karin Gunnarsson och resten av ledningen bakom Melodifestivalen som väljer ut vilka bidrag och artister som tävlar och man har aktivt fattat beslutet att ta med Mustasch. Man hade kunnat välja ut någon av de andra 2 747 inskickade låtarna. Det hade onekligen varit enklare och mer likt försiktiga SVT som ju gärna helgarderar sig i alla möjliga sammanhang.

Minns exempelvis hur rektor Hamid kickades ut från ”På spåret” i princip under pågående inspelning. Han hade hatat på nätet men var inte dömd. Ralf Gyllenhammar har bevisligen kränkt en annan människa både fysiskt och psykiskt.

Vad som är rätt och fel i detta får var och en fundera över, men någon exakt vetenskap är det definitivt inte när SVT friar och fäller.

Missa inget om Melodifestivalen!

Nu kan du få alla våra nyheter, reportage, krönikor och recensioner om Melodifestivalen som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Melodifestivalen. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.