Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Mona Haskel är död – ”Hon var och:et i Hasse och Tage”

Mona Haskel, som beskrivs som den tredje medlemmen i Hasse och Tage, har gått bort. Hon blev 85 år gammal.
– En gammal kvällstidningsformulering säger att hon var ”och”:et i Hasse och Tage, säger journalisten och författaren Kalle Lind.

1961 skapade Hasse Alfredson och Tage Danielsson bolaget AB Svenska ord. Två år senare anställde de Mona Haskel. Med det var en trio komplett som skulle bli navet i svensk underhållningsindustri under 1960-talet. Hasse och Tage skötte arbetet på scenen, Mona Haskel skötte allt annat.

– Hon skötte allt administrativt. Hon var en alltiallo. Hon hade stencilapparaten, bokföringen. Hon hade koll helt enkelt, säger Kalle Lind.

Kalle Lind har själv ägnat ett av sina program i podden Snedtänkt åt Mona Haskel. Att komma hem till henne beskriver han som att kliva in i ett Hasse och Tage-museum där väggarna var närmast tapetserade med affischer.

– Hon var mycket förtjust i sina arbetsgivare och det var nog ömsesidigt, påpekar han.

LÄS MER: Hon har gjort en kärleksfilm om Hasse och Tage

Hasse och Tage brukade ofta lyfta Mona Haskels betydelse och Kalle Lind menar att han själv fascineras av henne. Inte minst hur hennes person förhöll sig till arbetet som hon gjorde. Hon var nämligen både noggrann och korrekt, vilket troligen var en förutsättning för att hela maskineriet skulle fungera.

– Jag tolkade henne som tämligen blyg och jag att tror många uppfattade henne som ganska kärv. Det fanns en kontrast mellan den, låt oss säga ganska ”buttra” framtoningen, och att hon producerade skoj, larv och lattjo. Humor är en allvarlig sak.

Mona Haskel saknas av Daniel Alfredson

Regissören Daniel Alfredson, son till Hasse Alfredson, beskriver i stället Mona Haskel som en person med stor integritet.

– Det var också det de behövde. Det tror jag är skälet till att deras liv tillsammans blev så långt, att hon inte bara jamsade med utan stod upp för sig själv och vad hon tyckte och tänkte.

Han berättar att Mona Haskel alltid var den första som fick se de nya sketcherna som skojarduon hittat på. Att hon inte bara var anställd utan också en god vän och en partner in crime.

LÄS MER: Recension: "Hasse & Tage – en kärlekshistoria"

Daniel Alfredson själv har en lång relation med Mona Haskel och det är med sorg han bekräftar att hon har gått bort.

– Det är lite den sista i raden som inte finns kvar längre. Hon var en person som ändå hade varit med från början. Det är sorgligt nu måste jag säga.

Mona Haskel blev 85 år gammal.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.