Björn Ranelid, Klas Östergren och Karolina Ramqvist i GP:s monter fredag.
Björn Ranelid, Klas Östergren och Karolina Ramqvist i GP:s monter fredag.

Missa inte detta i GP:s monter på Bokmässan idag!

Litterär kanon, det politiska samtalsklimatet, Björnkvinnan och läktarkulturen i Sverige i GP:s monter på fredagen.

ANNONS
|

Program för GP:s monter, fredag 27/9.

10.00 – 10.20

#GP Granskar – Riktig journalistik gör skillnad

Varför är det viktigt med granskande journalistik och vilka konsekvenser kan det få? GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist samt grävreportrarna Tobias Andersson Åkerblom och Michael Verdicchio berättar om granskningarna som väckt debatt.

LÄS MER:Så tycker politikerna om litterär kanon

10.30 – 10.50

#Vem är rädd för en litterär kanon?

Bildningsförakt eller rasism? Värdefulla lästips eller totalitära redskap? Författaren och svenskläraren Björn Ranelid och Åsa Arping, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet reder ut frågan om en litterär klassikerlista som under 2000-talet blivit en av Sverige hetaste kulturpolitiska debatter.

ANNONS
Tessa Hadley.
Tessa Hadley. Bild: Anders Wiklund/TT

11.00 – 11.20

#Träffa Tessa Hadley

Den brittiska författaren Tessa Hadley slog igenom på svenska förra året med romanen ”Syskonen”. Nu kommer ”Sent på dagen” som kretsar kring en grupp vänner som slits isär av ett plötsligt dödsfall.

11.30 – 11.50

#Har socialdemokratin en framtid i Europa?

Runt sekelskiftet skördade socialdemokratin i Europa enorma framgångar. Två decennier senare tynar socialdemokratin nästan helt i vissa länder. Vad var det som hände och kan utvecklingen vändas? Adam Cwejman samtalar med Daniel Suhonen om en rörelse som kämpar för sin överlevnad.

LÄS MER:Svarta sanningar om familjens historia

12.00 – 12.20

#Att skriva offrens och förövarnas historia

Julie Lindahl undersöker arvet efter sin mörka familjehistoria i ”Pendeln”. Anita Goldman berättar i ”Om stenarna kunde tala i Palma de Mallorca” om den judiska kolonin som utplånades totalt i slutet av 1600-talet. Med Hynek Pallas samtalar de om vilka speciella utmaningar det ligger i att ta offrens respektive förövarnas perspektiv.

12.30 – 12.50

#Vågar vi lita på att det ljusnar?

Tomas Sjödin är rikskänd för sina böcker – och han är en av Sveriges populäraste vinterpratare i radio. Sedan många år är han också en av Göteborgs-Postens mest lästa och uppskattade krönikörer. Här samtalar han med GP:s Kristian Wedel om den nya boken “Lita på att det ljusnar”.

ANNONS
Mircea  Cartarescu.
Mircea Cartarescu. Bild: Nils Petter Nilsson

13.00 – 13.20

#Träffa Mircea Cartarescu

Den rumänske författaren och poeten Mircea Cartarescu har beskrivits som ett av vår tids stora författarskap och nämns ofta i nobelprissammanhang. Här möter han Sinziana Ravini i ett samtal om relationen mellan dikt och liv, stadens och psykets underjordiska gångar och om litteraturen är vår tids religion.

LÄS MER:Cartarescu kan bli vår nästa nobelpristagare

13.30 – 13.50

# Det politiska samtalsklimatet

På sociala medier har alla har möjlighet att bli publicister och en stor del av det offentliga samtalet liksom politiska utspel har flyttat ut till Facebook och Twitter. Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali och chefen för Aftonbladets ledarredaktion Anders Lindberg har flera gånger hamnat i hetluften. Nu möts de tillsammans med GP:s politiska reporter Arne Larsson och medieforskaren Marie Grusell i ett samtal om hur sociala medier förändrat samtalsklimatet.

LÄS MER:Recension: "Björnkvinnan" – Karolina Ramqvist

14.00 – 14.20

#Björnkvinnan och hennes författare

Vad har en samtida kvinnlig författare gemensamt med en adelsdam från 1500-talet som övergivits och strandsatts på en öde ö omgiven av vilda björnar? Mikaela Blomqvist möter Karolina Ramqvist.

14.30 – 14.50

#GP:s Göteborgsquiz

Är du expert både på Håkan Hellström och Ostindiska kompaniet? Hittar du lika bra på Kvarnberget som i Rödbo? I så fall är GP:s Göteborgsquiz chansen för dig. Kom till GP:s monter och tävla.

ANNONS

15.00 – 15.20

#Den moderna teaterns mästare i bokform

Henrik Ibsens dramer kom att förändra den moderna teatern i grunden och hans pjäser tillhör de mest spelade på världens scener hundra år efter hans levnad. Nu tar några av Nordens främsta författare sig an varsin gestalt i ett unikt romanprojekt. Kristian Wedel möter Klas Östergren och Vigdis Hjorth.

Silvia Avallone
Silvia Avallone Bild: Claudio Bresciani/TT

15.30 – 15.50

#Träffa Silvia Avallone

Silvia Avallone fick sitt genombrott med debutromanen ”Stål” och är vid sidan av Elena Ferrante Italiens största internationella författare. Nu är hon aktuell med ”Där livet är fullkomligt” som utforskar möjligheten att välja sitt liv som ung kvinna i Italien.

LÄS MER:Recension: "Nitton kvinnor" av Samar Yazbek

16.00 – 16.20

#Syriskt motstånd – mot IS och patriarkatet

År 2011 deltog journalisten och författaren Samar Yazbek i revolutionen mot den syriska Assadregimen, och fick på grund av det fly några månader senare. Under åren har hon i hemlighet återvänt flera gånger och skrivit drabbande, surrealistiska romaner om krigets fasor – med kvinnor i fokus.

16.30 – 16.50

#I händelse av min död

I tio år har journalisterna Kerstin Weigl och Kristina Edblom dokumenterat vartenda fall i Sverige där en kvinna blivit dödad av sin partner. ”I händelse av min död” handlar om hur kvinnor dör i Sverige och varför samhället inte förmår höra kvinnornas rop på hjälp. GP:s kriminalreporter Sandra Divinyi är moderator.

ANNONS
Polischef Erik Nord
Polischef Erik Nord Bild: Stefan Berg

17.00 – 17.20

# Är läktarkulturen hotad i Sverige?

Atmosfären på svenska fotbollsarenor har ofta framställts som det som gör svensk fotboll unik. Men under året har Polisen börjat med ett nytt arbetssätt som av många supportrar ses som ett stort hot mot en levande läktarkultur. Sofia Bohlin, ordförande Svenska fotbollssupporterunionen möter Erik Nord, polischef Storgöteborg och GP:s fotbollskrönikör Mattias Balkander.

LÄS MER:"Många som hör av sig och visar sitt missnöje"

GP:s monter ligger på våning 2, monternummer G01:25, G01:28, G01:29.

ANNONS