Athena Farrokhzad, Martin Schibbye och Åsa Linderborg i GP:s monter torsdag.
Athena Farrokhzad, Martin Schibbye och Åsa Linderborg i GP:s monter torsdag. Bild: TT

Missa inte detta i GP:s monter på Bokmässan idag!

Fallet Dawit Isaak, kultursidornas 10-tal, boom i manusfabriken och kulturtanter som gör uppror! Det och mycket mer i GP:s monter på Bokmässan idag.

ANNONS

Program, torsdag 26 september.

11.00 – 11.20

#18 år i fängelse – fallet Dawit Isaak

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak frihetsberövades den 23 september 2001 och fängslades utan rättegång. Aaron Berhane, redaktör på Eritreas första oberoende tidning Setit och Dawit Isaaks kollega, Expressens f d chefredaktör Thomas Mattsson och journalisten Martin Schibbye i samtal med GP:s kulturchef Björn Werner om möjligheten att få Dawit Isaak fri.

Martin Schibbye.
Martin Schibbye. Bild: Erik Simander/TT

11.30 – 11.50

#Hur mår liberalismen?

I land efter land röstas populistiska partier fram och politiken är satt i gungning. Tidigare starka institutioner ifrågasätts och liberala idéer förkastas. Karin Svanborg-Sjövall, vd för den marknadsliberala och frihetliga tankesmedjan Timbro försöker hitta hopp för de liberala idéerna i en tid av mörka rubriker, i samtal med GP:s politiska redaktör Adam Cwejman.

ANNONS

12.00 – 12.20

#Kultursidornas 10-tal

Mediebranschen är i omvandling och kultursidorna är inget undantag. Åsa Linderborg och Rakel Chukri har båda nyligen trätt åt sidan efter att ha varit verksamma under ett decennium i rollen som kulturchef på Aftonbladet respektive Sydsvenskan. I samtal med GP:s kulturchef Björn Werner hjälper de oss förstå kulturjournalistikens 10-tal.

LÄS MER:Recension: "Text & stil" – Magnus Linton

12.30 – 12.50

#Så börjar du skriva för kultursidan, forskare

Är forskare från Venus och journalister från Mars? Författaren Magnus Linton och Ida Östenberg, kulturskribent och docent i Antikens kultur och samhällsliv samtalar med idé och kritik-redaktör Victoria Greve om hur forskare kan tänka för att erövra kultursidorna.

Skådepelarna Kjell Wilhelmsen och Lotta Tejle var med i TV-serien '30 grader i februari'.
Skådepelarna Kjell Wilhelmsen och Lotta Tejle var med i TV-serien '30 grader i februari'. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

13.00 – 13.20

#Boom i manusfabriken

Vad kommer efter ”Nordic noir”, “Skam” och ”Vår tid är nu”? Manusförfattarna Niclas Ekström (”30 grader i februari”) och Jessika Jankert (”Hashtag”) om streamingjättarnas sug efter manus och varför Göteborg är på god väg att bli landets huvudstad för tv-drama.

LÄS MER:Athena Farrokhzad: "Makt kommer med ansvar"

13.30 – 13.50

#Poesi för unga

Trettio år efter den klassiska ”Kärlek & Uppror” kommer antologin ”Berör och förstör” med samtidspoesi för ungdomar. Poeterna och redaktörerna Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar berättar om hur de gjort urvalet.

ANNONS
Athena Farrokhzad.
Athena Farrokhzad. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

14.00 – 14.20

#Guldspadevinnaren berättar

GP:s prisbelönta och granskande reporter Michael Verdicchio, vinnare av Guldspaden 2018, berättar om hur han jobbar med att gräva fram ämnen som andra missar. Han har bland annat granskat den svenska naziströrelsen, slöjtvång i förskolan, kamelsatsningar i Angered och militant djurrättsaktivism.

I dag berättar han vilka metoder som kan användas vid granskande journalistik och framför allt – hur får man folk att ställa upp.

14.30 – 14.50

#Göteborgs historia – i rörliga bilder

Djupt nere i arkiven finns de – de halvt eller helt bortglömda filmerna som visar Göteborgs historia. En kulturhistorisk skatt är på väg att grävas upp. Världens Gång-redaktör Kristian Wedel och professor Mats Jönsson berättar om filmprojektet som ger både forskarna och publiken svindel.

LÄS MER:Varför ska kritikern ha en särställning?

15.00 – 15.20

#När konstnärerna slår tillbaka

2019 började kulturåret med en saftig debatt om det är rätt eller fel att svara sina kritiker, där GP:s scenkritiker Mikaela Blomqvist, författaren och kritikern Nicholas Ringskog Ferrada-Noli och Aftonbladets kritiker Cecilia Djurberg på olika sätt stod i blickfånget. Tillsammans svarar de på frågan: hur hårda ord ska en upphovsman egentligen behöva stå ut med utan att få försvara sig?

Martina Montelius.
Martina Montelius. Bild: Bertil Ericson/TT

15.30 – 15.50

ANNONS

#Kulturtanten gör uppror

I sina senaste romaner sätter författarna Henrik Bromander och Martina Montelius varsin besvärlig medelålders kvinna i centrum. I ”Högspänning” möter vi svenskläraren Lotta som blir allt mer radikaliserad som elallergiker och i ”Avlivningskliniken Tusenskönan” där June checkar in på en dödsklinik, trött på samtidens godhetsknarkare och pk-elit. Nu möts de i ett samtal om den medelålders kvinnan som rebell och samhällskritiker.

LÄS MER:Henrik Bromander gör serieroman om IS-krigare

16.00 – 16.40

#Digitaliseringen vände bokbranschen upp och ned – vad händer nu?

Ljudboken är på frammarsch och i samma takt svenskarnas sätt att läsa böcker förändras ritas kartan om i förlagsvärlden. I augusti kom Bonniers och Storytel överens om ett nytt treårigt avtal. Vad händer nu? Varför lyckas ljudboken slå men inte e-boken och hur påverkar det innehållet? Christina Ahlinder, vd Svenska Förläggareföreningen, e-boksforskaren Birgitta Wahlin, Ingrid Bojner, global kommersiell chef på Storytel och företrädare för Albert Bonniers spanar mot framtiden under ledning av GP:s Valdemar Lönnroth.

Cecilia Hansson
Cecilia Hansson Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

16.45 – 17.05

#Kärlek, bildning och dagböcker

Författarna Cecilia Hansson och Carl Göran Ekerwald har i sina nya böcker på olika sätt utgått från dagböcker: Den nittonåriga au-pairens som försvann i Wien och den självrannsakande 96-årigens kalender med självrannsakande kommentarer från en ”baktalare”. Nu möts de båda i ett samtal om kärleken är vägen till bildning och att göra sitt liv till litteratur.

ANNONS

GP:s monter ligger på våning två, monternummer G01:25, G01:28, G01:29

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS