Mimfestival vill blåsa nytt liv i Scensverige

Under torsdagen inleds årets upplaga av mimfestivalen GBG Mime Fest.
– Det är lätt att tänka att man vet vad mim är, säger Hilda Rydman, konstnärlig ledare.

ANNONS

Den 14 november slår mimfestivalen GBG Mime Fest upp dörrarna för tredje gången i rad. Festivalen, som i år äger rum på Stora teatern, Göteborgs stadsteater och teater Aftonstjärnan, är Nordens enda teaterfestival som är tillägnad mim.

– Vi vill blåsa in nytt syre i Scenkonstsverige, säger Hilda Rydman, konstnärlig ledare för GBG Mime Fest, och fortsätter:

– Det är lätt att tänka att man vet vad mim är. Men det är en stor genre med många olika tekniker och världar.

LÄS MER:En kabaré om djur och att vara vänner

Hilda Rydman lyfter fram att den bild många har i dag av mim är den franske mimartisten Marcel Marceau i sin svartvitrandiga tröja. Men det är långt ifrån hela bilden. I Stockholm är utbildningen till exempel inspirerad av polsk och inte fransk mim.

ANNONS

GBG Mime Fest har inget tema i år, utan strävar istället efter att ställa frågan vad mim är och kan vara på 2000-talet. Uppträder på festivalen gör grupper från, förutom Sverige, Storbritannien, Spanien, Ukraina och Polen.

– Mim i dag arbetar inte bara med kroppen utan med hela rummet och scenen för att skapa en helhetsupplevelse. Det är inte nödvändigtvis tyst heller. Ibland lägger man på musik och ibland lägger man på ord, säger Hilda Rydman.

"Ville göra något mer"

Mimen i Sverige finns i dag framför allt i Stockholm. Och då handlar det främst om barnteater. För vuxna finns det desto mindre.

– Det är lite sorgligt tycker jag. I Göteborg finns Iraqi bodies, men annars är det inte så mycket, säger Hilda Rydman.

Själv tycker hon att barnteater ändå är det bästa.

– Man får spela framför en publik som inte är så tolerant. Och en rörelse säger mer än tusen ord, berättar hon.

Av Sveriges fyra teaterhögskolor är det bara Stockholms dramatiska högskola som erbjuder en utbildning i mim.

– Vi är duktiga på att kategorisera i Sverige. Därför finns mim-teater här. I resten av världen är uppdelningen kanske inte lika tydlig.

Hilda Rydman fick själv upp ögonen för mimen när hon studerade på Wendelsbergs folkhögskola. I Frankrike såg hon en föreställning med den fransk-brasilianska gruppen Dos à deux och tänkte: "Det här vill jag också bli."

ANNONS

LÄS MER:Recension: "Gothenburg Fringe Festival"

– Jag tyckte det var tråkigt att jobba bara med text. Jag ville göra något mer och kände att det var viktigt att ta med hela kroppen och ett annat helhetstänk, berättar Hilda Rydman.

Efter det studerade hon vidare i Barcelona och därefter i Stockholm.

– Jag tycker teater ska vara bättre än verkligheten. Och då är mim ett jättebra sätt att gå in i olika sagovärldar och föreställa sig andra verkligheter.

GBG Mime Fest

När: 14-17 november 2019

Var: Stora Teatern, Teater Aftonstjärnan och Göteborgs Stadsteater

Medverkar: Ika Nord, Iraqi bodies, Pantomimteatern, LaBú Theatre (Spanien), Ricardo Cornelius (Spanien), Ilinastroe (Ukraina), med mera.

ANNONS