Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En 80-årig upplaga av
En 80-årig upplaga av "Mein kampf" gick för 3 900 kronor vid Göteborgs Auktionskammare. Boken på bilden är inte den som såldes. Bild: Lennart Preiss

"Mein kampf" såld – priset steg med 400 procent

En 80-årig upplaga av "Mein kampf" såldes i måndags för 3 900 kronor. Auktionskammarens vd Timo Holm tackar GP för det höga priset.

Det var vid måndagens auktion på Göteborgs Auktionskammare i Sisjön som en tysk utgåva från 1939 av Adolf Hitlers grovt antisemitiska bok "Mein kampf" lades ut till försäljning.

Det upprörde den judiska församlingen i Göteborg som reagerade starkt på Auktionskammarens agerande.

– Att de legitimerar ett sådant objekt gör mig väldigt skakad och sårad. Det skulle aldrig ha hänt för 30-40 år sedan, sade församlingens projektledare Shahar Itzhak till GP.

LÄS MER: "Mein Kampf" säljs till högstbjudande på Auktionskammaren i Göteborg

Enligt Auktionskammarens webbsida var "Mein kampf" det populäraste föremålet vid gårdagens auktion. Utropspriset låg på 800 kronor och efter ett tiotal bud gick Hitlers bok till slut för 3 900 kronor. En ökning med nästan 400 %.

– Det var inget slagsmål om den. Men boken blev dyrare än vad vi hade förväntat oss, säger Auktionskammarens vd Timo Holm, och tackar GP för att priset stack iväg.

– Det är väl tack vare att ni har uppmärksammat boken så mycket ...

En GP-effekt alltså?

– Jajamän! Så tack GP för alla våra nya kunder, vi fick väldigt bra reklam. Många har kommit hit och skrattat åt Göteborgs-Posten.

För att vi skrev att ni auktionerade ut "Mein kampf"?

– Ja, kunder har kommit in och skrattat åt er. Det här är en bok som finns att köpa i dag, det är historia. Det som har hänt har hänt och vi kan inte få det ogjort. "Mein kampf" är ett tidsdokument precis som Maos lilla röda.

Adolf Hitlers bok finns att köpa på nätet för knappt 200 kronor. Men vem eller vilka som valde att hosta upp 3 900 kronor för en nazistupplaga från 1939 är inget som Timo Holm kan eller vill kommentera.

– Vi lämnar aldrig ut någon information om våra köpare eller säljare, det hör till god auktionssed.

Kan du säga om det var ett antikvariat eller en privatperson som köpte boken?

– Nej, tyvärr inte.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.