Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Mats och Morgan - nu som trio

De har spelat ihop i 27 år och med några av rockvärldens största profiler. Radarparet Mats och Morgan gästar Göteborg med en liten sättning. Som ger mer utrymme.
De sammanfördes för en liten konsert utanför Umeå 1981 då de var tio respektive fjorton år. Sedan dess har keyboardisten Mats Öberg och trummisen Morgan Ågren varit musikaliska vapenbröder på resa i ett äventyrligt och snårigt rock- och jazzland.
Vid sidan om samarbeten med alla från Fläskkvartetten till Frank Zappa har de sedan början av nittiotalet kuskat runt med egna bandet som oftast varit en kvintett. Men när en av medlemmarna för ett par år sedan fick förhinder krympte Mats/Morgan Band raskt till trioformatet trummor, keyboard och bas.
- Det har visat sig passa oss bra. Det blir en större utmaning och mer utrymme för var och en att ta för sig eftersom det inte är lika trångt i ljudbilden, berättar Morgan Ågren.
- Dessutom är det bättre för Mats som har mycket tjorv med sina öron, han har tinnitus. I trion är det helt enkelt inte lika mycket ljud som stör.
Morgan Ågren befinner sig på ett möte för att hindra kommunen från att förstöra fritids för femårige sonen, som han har med frun Tina Ahlin, sångerska och musiker känd från tidigare omgångar av Så ska det låta. Nu tar han paus och berättar på telefon om ett par musikhistoriska kapitel.
Det senaste är att han sammanställt en dvd med allsköns klipp från sjutton års turnerande med Mats/Morgan Band. Filmen har trumstolen som utgångspunkt och släpps tillsammans med liveskivan Heat beats live. Samtidigt återutges gruppens debutskiva Trends and Other Diseases från 1996.
- Vi spelar okommersiell musik som i normala fall inte hörs på radio. Tidigare har vi gett ut allt själva men har sedan tre år ett amerikanskt bolag, Cuneiform records som ska ge ut alla våra sex gamla skivor. Det är jättekul. Cuneiform är ett klassiskt bolag för sån här musik, säger Morgan Ågren.
Hans lista på artister han spelat med innehåller namn som bland andra Dilba, Steve Vai, Glenn Hughes och Toni Iommi. Själv framhåller han samarbetet med Frank Zappa som det mest minnesvärda.
- Jag var bara 20 och Mats var 17 när det hände. Vi fick träffa vår idol, spela med honom och blev dessutom bjudna av honom till USA. Det var så klart helt overkligt, säger Morgan Ågren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.