Maritimans ubåt stängd – radioaktiva ämnen funna

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har funnit radioaktiva ämnen ombord på Maritimans museiubåt Nordkaparen i Göteborg. Nu stängs ubåten för både besökare och personal på grund av höga stråldoser.
– Det finns ingen risk för akuta strålskador, understryker Anna Murawjöff på SSM.

ANNONS
|

Det var i förra veckan som Strålsäkerhetsmyndigheten med omedelbar verkan förbjöd Göteborgs flytande fartygsmuseum Maritiman att ta emot fler människor på sin populära museiubåt Nordkaparen. Varken besökare eller personal tillåts längre att gå ombord.

Orsaken är att myndigheten funnit joniserande strålning inom Maritimans verksamhet, både på jagaren Småland och framförallt inuti ubåten HMS Nordkaparen, strålning som kan resultera i risker för allmänheten.

Strålsäkerhetsmyndigheten skriver i sitt förbud och föreläggande angående ubåten att det finns goda skäl för att varken allmänhet eller personal ska vistas på Nordkaparen.

”Det finns risker att vistas i dessa miljöer. Därför har SSM ålagt Maritiman att kartlägga hela området”, skriver inspektören Anna Murawjöff på Strålsäkerhetsmyndigheten i ett mejl till GP.

ANNONS

Varifrån kommer strålningen?

”Från självlysande radiumfärg som var vanligt att använda förr”.

Hur stor risk är det att ubåtens besökare har utsatts för de förhöjda stråldoserna?

”Vi ser ingen risk för akuta strålskador, men SSM kommer att göra en mer utförlig riskbedömning när vi har mer information”, skriver Anna Murawjöff på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Stängde ubåten så fort rapporten kom

Maritimans vd Ulrika Carlsson blev rejält överraskad av Strålsäkerhetsmyndighetens rapport, men inte chockad.

– Chockad är ett väldigt starkt ord. Vi lyssnar på Strålsäkerhetsmyndigheten och följer deras rekommendationer.

Hur agerar ni nu?

– Vi stängde ubåten så fort vi nåddes av Strålsäkerhetsmyndighetens föreläggande, men resten av Maritiman är öppet fram till den 6 november. Vår ambition är att problemen ska vara åtgärdade till dess att vi öppnar på nytt i april.

Förutom förhöjda så kallade dosrater har även "löst förekommande kontamination" av radium noterats på ytor inuti ubåten, byggd på Kockums i Malmö 1962 och en av Maritimans verkliga publikdragare.

Vet du var strålningen kommer från?

– Det handlar om efterlysande färg på de tejpremsor som har suttit i ubåten. Den användes för att personalen ombord skulle kunna orientera sig i mörkret.

Finns det någon orsak till självkritik hos er i Maritiman med tanke på det som nu har hänt?

ANNONS

– Nej, detta är inget som vi hade kunnat förutse.

Hur har Maritimans personal tagit emot beskedet om förhöjd strålning?

– Jag har inte märkt av någon oro hos dem. De här självlysande tejpbitarna var vanliga förr i tiden och nu jobbar vi på att hitta en lösning, säger Ulrika Carlsson.

Strålningen upptäcktes i augusti

Vad gäller jagaren Småland – byggd på Eriksbergs Mekaniska Verkstad i Göteborg 1952 och marknadsförd som "det största musealt bevarade örlogsfartyget i Skandinavien" – och patrullbåten HMS Hugin så föreläggs Maritiman att identifiera och ytterligare kartlägga radioaktiva ämnen på båtarna.

”De delar av jagaren Småland där Strålsäkerhetsmyndigheten detekterade förhöjda strålningsnivåer är avspärrade så att man inte utsätts för strålningen. Vid SSM:s inspektion påvisades ingen lös kontamination på jagaren”, svarar Anna Murawjöff på frågan om varför Småland kan hålla öppet men inte ubåten Nordkaparen.

Det var vid en inspektion 25 augusti i år som Anna Murawjöff upptäckte att den strålmiljö som allmänheten och personal kan utsättas för om de befinner sig ombord på båtarna kan vara skadlig.

Stiftelsen som driver museet måste nu redovisa sina åtgärder för jagaren Småland senast i juni 2023 och för ubåten Nordkaparen i december 2023.

LÄS MER:Marinen fyller 500 – firas med ny utställning på Maritiman

LÄS MER:Nu öppnar Maritiman – och tar över Emigranternas hus

LÄS MER:Maritiman om nya avtalet: "Att skriva på sin egen dödsdom"

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS