Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Marit Kapla får Borås Tidnings debutantpris

Marit Kapla får Borås Tidnings debutantpris för 2020. Därmed fortsätter segertåget för boken "Osebol".

Hyllad. Augustprisad och belönad med Guldpennan. Översatt till flera språk. Såld till ansedda förlaget Penguin. Och nu även belönad med Borås Tidnings debutantpris. Det går bra för kulturjournalisten och författaren Marit Kapla och hennes säregna bok "Osebol".

"För ett rytmiskt avlyssnande där individer bildar ett värmländskt körverk, som visar att vi hör samman." Så motiverade juryn sitt beslut att nominera Marit Kapla till Borås Tidnings debutantpris för "Osebol". Och den motiveringen stod fast även efter att Marit Kapla på torsdagskvällen fått ta emot sitt pris vid en gala på Borås stadsteater.

– Ja, vi behåller den väldigt passande motiveringen. Marit Kapla har ju skrivit en fullständigt unik bok, säger juryns ordförande tillika Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist.

Bästa debutantåret på flera år – kanske någonsin

Hon menar att detta har varit det bästa året för svenska debutanter någonsin. I alla fall under de elva år som hon suttit med i prisjuryn. Men trots många starka utmanare var det ingen som kunde rubba Marit Kaplas debut.

– Unik är ett ord som man ibland kan överanvända men inte i det här fallet. "Osebol" är så ... cool, säger Lena Kvist som nu kommer att lämna juryn för BT:s debutantpris och ersättas av tidningens kritiker Aase Berg.

– Det är ett krävande jobb att sitta i en sådan här jury och elva år är en väldigt lång tid.

Borås Tidnings uppmärksammade debutantpris är ett samarbete mellan Borås Tidning och Högskolan i Borås och delades på torsdagen ut för 20:e året i rad. Prissumman har i år höjts till 150 000 kronor och för första gången sedan 2012 (andra gången någonsin) delas priset ut till en debuterande författare som redan belönats med Augustpriset.

LÄS MER: Osebol går på export

För åtta år sedan var det Tomas Bannerhed och "Korparna" som lyckades med den bedriften, och på torsdagskvällen prisades alltså Marit Kapla, före detta konstnärlig ledare vid Göteborgs filmfestival, för sin poetiska tegelsten "Osebol" som även fick Augustpriset i november.

LÄS MER: Göteborgaren Marit Kapla får årets Augustpris

"Otroligt glad och rörd"

– Jag är otroligt glad och rörd, säger Marit Kapla sedan hon just mottagit priset.

– Sedan min bok "Osebol" kom ut har jag fått många frågor om hur jag började mitt arbete med den. Men inte så många frågor om hur det kom sig att jag började skriva överhuvudtaget. Där vill jag lyfta fram biblioteksfilialen i Stöllet där jag lånade hem och läste en stor procent av alla böcker. Jag minns fortfarande mitt lånenummer 727. För att börja skriva är det bra att också läsa. Det ville jag gärna få sagt just här i Borås där nya bibliotekarier utbildas, säger en glädjestrålande Marit Kapla.

Precis som på Augustprisgalan tackar hon också alla medverkande i boken och läser upp deras namn.

Hon tackar också sin familj och sina föräldrar: mamma, tidigare bibliotekarie, som renskrivit manuskriptet, och sin nu bortgångne pappa vars jobb som folkhögskollärare var anledningen till att familjen hamnade i värmländska Stöllet nära Osebol.

"Ett körverk"

"Osebol" är en ovanlig bok såtillvida att den består av en mängd intervjuer, längre och kortare, från den värmländska byn Osebol där Kapla själv har växt upp i.

LÄS MER: Kaplas horisont ligger bara rätt i Osebol

"Boken är redigerad för att efterlikna samtalets rytm. Det syns i pauserna och meningarnas uppbyggnad" skrev GP:s kritiker Sanna Samuelsson i sin uppskattande recension.

LÄS MER: Recension: Osebol – Marit Kapla

Förlaget Teg publishing har i sin tur beskrivit Osebol som "ett körverk" och det håller Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist med om.

– Ja, det är verkligen ett slags körverk av röster. Men det är också mycket mer än så, Marit Kapla har tagit journalistiken ett steg vidare och skapat poesi. Det är otroligt imponerande.

Borås Tidnings debutantpris

2001: Lotta Lotass – "Kallkällan"

2002: Maria Zennström – "Katarinas sovjetiska upplevelser"

2003: Daniel Sjölin – "Oron bror"

2004: Jonas Hassen Khemiri – "Ett öga rött"

2005: Ida Börjel – "Sond"

2006: Andrzej Tichy – "Sex liter luft"

2007: Martina Lowden – "Allt"

2008: Viktor Johansson – "Kapslar"

2009: Sara Mannheimer – "Reglerna"

2010: Johan Kling – "Människor helt utan betydelse"

2011: Helena Österlund – "Ordet och Färgerna"

2012: Tomas Bannerhed – "Korparna"

2013: Susanna Lundin – "Hindenburg"

2014: Anna Fock – "Absolut noll"

2015: Maxim Grigoriev – "Städer"

2016: Stina Stoor – "Bli som folk"

2017: Thom Lundberg – "För vad sorg och smärta"

2018: Agnes Lidbeck – "Finna sig"

2019: Wera von Essen – "En debutants dagbok"

2020: Marit Kapla – "Osebol"

Debutantpriset är ett samarbete mellan Borås Tidning och Högskolan i Borås. Prissumman är på 150 000 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.