Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marianne Mörck blir årets julvärd i SVT

Göteborgaren Marianne Mörck är SVT:s julvärd 2019. Uppdraget innebär att tända ett ljus i direktsändning och vara alla ensamma julfirares sällskap.
– Det är min uppgift att med värme gå in i deras vardagsrum, säger hon.

2003 meddelade SVT att Arne Weise skulle pensioneras efter 30 år som julvärd. Sedan dess har kanalen presenterat en ny julvärd varje år, förutom 2017 då Lotta Lundgren och Erik Haag delade på uppdraget.

I år är det skådespelaren Marianne Mörcks tur att ta hand om den traditionstyngda julaftonssändningen, avslöjar SVT vid en pressträff under tisdagen. Hon lovar att tittarna ska få känna igen sig i hennes julvärdskap.

– Det finns så mycket av våra traditioner som är på väg att försvinna. De gamla traditionerna ska finnas, vi ska visa kärlek för det behöver vi mer än någonsin nu, och vi ska nå hela Sveriges publik. Det är det som är min uppgift, att med värme gå in i deras vardagsrum, sa Marianne Mörck under pressträffen.

LÄS MER: Marianne Mörck får egen spårvagn

En inbjudande värme och direkthet, mänsklighet och stor livserfarenhet och en stark personlighet var det "kinderägg av engenskaper" som SVT sökte i årets julvärd. Något de hittat i Marianne Mörck, som lovar att berätta en och annan historia under kvällen.

Oftast firar hon jul med sin dotter och sina barnbarn, men eftersom hon jobbar så mycket vill hon ibland bara vara för sig själv.

– Då kallas det egentid. Jag känner mig aldrig ensam på julen, för jag har haft Arne Weise i rutan, Janssons frestelse bredvid mig och katten på andra sidan. Det kan inte vara bättre. Det är ju ett spektakel att sätta igång en julafton hemma.

Göteborgaren Marianne Mörck är skådespelare, sångare och regissör. Hon är utbildad vid scenskolan i Göteborg och har haft uppemot 50 roller genom åren. På sitt cv har hon bland annat ett stort antal Wallander-filmer och föreställningar som "Sound of Music" (1990), "Singin' in the Rain" (2010) och "Les Miserables" (2011) och har varit med i program som "Stjärnorna på Slottet" och "Min sanning".

Senast var hon aktuell i SVT:s uppskattade tv-serie "Bonusfamiljen" i rollen som farmodern Birgitta och som bibliotekarien fru Phelps i Malmö operas uppsättning Matilda.

Förra årets värd Kattis Ahlström gästades faktiskt av Marianne Mörck. Kattis kommer inte att gästa Marianne tillbaka i år dock, berättar Mörck under pressträffen. Däremot kommer "några andra" att bjudas in.

LÄS MER: Kattis Ahlströms tips: Så kan du sprida julglädje

LÄS MER: Kattis Ahlström om "Årets julklapp" – från 1988 till 2018

Ahlström klarade sig igenom uppdraget helt utan uppståndelse, och fick mycket beröm för sin insats. Så har det inte alltid sett ut. Här kan ni läsa om några av de mer laddade årgångarna i julvärdshistorien.

Bild: BERTIL ERICSON / TT
Bild: BERTIL ERICSON / TT

2006: Ingvar Oldsberg kraschar SVT:s mejl

<div>
<div>N&auml;r det var Ingvar Oldsbergs tur att vara julv&auml;rd ville han g&ouml;ra det p&aring; sitt eget vis. Han l&auml;ste upp rim p&aring; 15 paket och tittarna fick mejla in sina gissningar p&aring; vilka k&auml;nda personer som skulle f&aring; paketen. Redan efter andra paketet med julklurigt rim brakade SVT:s mejlserver samman av anstormningen. Vilket inte p&aring; n&aring;got s&auml;tt fick Ingvar Oldsberg att &aring;ngra sitt tilltag. <em>"Det d&auml;r tycker jag att SVT borde forts&auml;tta med. Jag f&ouml;rst&aring;r inte varf&ouml;r de inte tar upp det d&auml;r igen, f&ouml;r det blir en interaktivitet med tittarna"</em> sa han i en Aftonbladetintervju.</div>
<div>(Bild: Bertil Ericson)</div>
</div>
Bild: TT
Bild: TT

2008: Lasse Kronérs oheliga färgval

<div>Lasse Kron&eacute;r hade h&ouml;gtflygande planer om en oerh&ouml;rt dramatisk t&auml;ndning av julljuset, med brandsl&auml;ckare och allm&auml;nt kaos. Men hans vilda id&eacute; h&ouml;lls tillbaka av SVT och ist&auml;llet var det den okonventionella f&auml;rgen p&aring; studion &ndash; lila &ndash; som uppr&ouml;rde tittarna.</div>
<div>M&aring;nga av dem satte gl&ouml;ggen i halsen n&auml;r Lasse Kron&eacute;r d&ouml;k upp i den lila studion och valde i sin frustration och ilska att mejla direkt till SVT. Inte heller julv&auml;rden sj&auml;lv tycktes helt n&ouml;jd med f&auml;rgvalet. <em>"Jag hade tagit n&aring;got juligare"</em> sa Lasse Kron&eacute;r till Aftonbladet direkt efter s&auml;ndningen.</div>
<div>(Bild: Anders Wiklund)</div>
Bild: MIKAEL ANDERSSON / TT
Bild: MIKAEL ANDERSSON / TT

2009: Lisbeth Åkerman blir magsjuk

<div>
<div>Nyhetsankaret Lisbeth &Aring;kerman fick mycket ber&ouml;m f&ouml;r sitt julv&auml;rdskap. Hennes kris kom n&auml;r hon skulle presenteras f&ouml;r media. P&aring; bilden h&auml;r ovanf&ouml;r har hon troligen just kr&auml;kts, n&aring;got hon ber&auml;ttat om f&ouml;r Aftonbladet. <em>"Kv&auml;llen innan jag skulle presenteras som julv&auml;rd drabbades jag av en helt galen magsjuka, som gjorde att jag var totalt utslagen n&auml;r morgonen kom. Jag sms:ade v&aring;r kommunikationsavdelning och knappt kunde st&aring; upp. Men jag var tvungen att komma in f&ouml;r att vi &aring;tminstone skulle kunna ta lite bilder. Jag fick i stort sett ledas in i sminklogen, och v&auml;l d&auml;r gjorde smink&ouml;sen ett fantastiskt jobb."</em></div>
<div>Bild: Dan Hansson</div>
</div>
Bild: Claudio Bresciani/TT
Bild: Claudio Bresciani/TT

2015: Hatstorm mot Gina Dirawi

<div>SVT:s beslut att l&aring;ta programledaren Gina Dirawi t&auml;nda ljuset p&aring; julafton fick det att brinna i huvudet p&aring; orov&auml;ckande m&aring;nga svenskar som inte kunde sm&auml;lta att en muslim skulle vara julv&auml;rd. <em>"N&auml;, nu j&auml;vlar!!! En muslim ska leda julaftonsfirandet i Sveriges Television! &Auml;r de inte riktigt kloka"</em>&nbsp;skrev en uppr&ouml;rd Ingrid Carlqvist p&aring; sin Facebooksida.&nbsp;<em>"Folk med f&ouml;rst&aring;nd borde ladda ner original-Kalle fr&aring;n n&auml;tet ist&auml;llet f&ouml;r att l&aring;ta sig ledas av propaganda fr&aring;n en terrorist i TV"</em>, som en annan kommenterade saken. 25-&aring;riga Gina Dirawi sk&ouml;tte uppdraget med glans och efter&aring;t tystnade kritiken.</div>
<div>Bild: Claudio Bresciani</div>
Bild: Claudio Bresciani/TT
Bild: Claudio Bresciani/TT

2016: Sanna Nielsen slår tillbaka

<div>Liksom Lisbeth &Aring;kerman hade Sanna Nielsen sin julv&auml;rdskris i samband med den omsusade presstr&auml;ffen. Som syns p&aring; bilden ovan bar hon r&ouml;tt l&auml;ppstift och ylletr&ouml;ja med stort nedvik p&aring; sig n&auml;r hon m&ouml;tte media. N&auml;stan omedelbart b&ouml;rjade det hagla sura och h&aring;nfulla kommentarer p&aring; hennes Facebook. Sanna Nielsen gav svar p&aring; tal i ett nytt inl&auml;gg dagen efter.&nbsp;<em>"De horribla kommentarer jag fick ig&aring;r om min tr&ouml;ja och ett l&auml;ppstift k&auml;ndes inte som kritik utan som mobbing och det &auml;r ett &auml;mne som jag brinner mycket f&ouml;r. Att jag tar &aring;t mig av det h&auml;r och v&auml;ljer att skriva detta &auml;r f&ouml;rmodligen fel. Jag borde inte bry mig. Men det g&ouml;r jag."</em></div>
<div>Bild:&nbsp;Claudio Bresciani</div>
Bild: Jonas Ekströmer/TT
Bild: Jonas Ekströmer/TT

2017: Förinspelat med Historieätarna

<div>Historie&auml;tarna Lotta Lundgren och Erik Haag blev den f&ouml;rsta duon som valdes f&ouml;r det prestigfulla uppdraget. De &ndash; och SVT &ndash; fick utst&aring; svidande kritik f&ouml;r att de var s&aring; starkt f&ouml;rknippade med tunga varum&auml;rken p&aring; grund av sina olika reklam&aring;taganden att SVT:s trov&auml;rdighet ifr&aring;gasattes.&nbsp;Att programmet dessutom spelades in i f&ouml;rv&auml;g ist&auml;llet f&ouml;r att lives&auml;ndas, som traditionen bjuder, mottogs inte heller v&auml;l.&nbsp;<em>"Fy fan! Det &auml;r s&aring; j&auml;vla viktigt att man sitter d&auml;r, s&aring; som jag gjorde i trettio &aring;rs tid. Man kan inte sitta hemma och njuta av sig sj&auml;lv. Jag blir uppr&ouml;rd n&auml;r jag h&ouml;r det h&auml;r"</em>&nbsp;sa Arne Weise till Aftonbladet.</div>
<div>
<div>(Bild: Jonas Ekstr&ouml;mer)</div>
</div>

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.