Marginaliserad litteratur i fokus på Clandestino institut

29 maj drar Clandestino institut i gång en serie litterära samtal. ”Litteratur i krisens mariginal” är rubriken och programmet mer intimt än någonsin.
– Kritisk reflektion får allt svårare att hävda sig, säger den medverkande poeten Johan Jönson.

ANNONS
|

När Clandestino nu släpper sitt samtalsprogram är temat ”Litteratur i krisens marginal”. Under våren och sommaren, med start 29 maj, kommer en rad samtal att iscensättas, där den marginaliserade litteraturen lyfts fram och diskuteras.

LÄS MER:På Textival får du komma hem till poeterna

En av de medverkande är poeten Johan Jönson med ett tjugotal diktsamlingar bakom sig. Bland dem ”Efter arbetsschema” (2008) och ”Marginalia/Xterminalia” (2019). I vår kom hans senaste verk ”ProponeisiS” och den 5 juni samtalar han med Lidija Praizović på Clandestino institut i Göteborg.

”En omfördelning av makt och agens”

– Jag har deltagit flera gånger tidigare och Clandestino är fantastiskt kul, säger han. Årets tema är aktuellt av flera skäl, menar han. Dels slår pandemin hårt mot smala författare och små arrangemang. Sedan rör sig krisen också en betydligt mer omfattande förändring av hela den litterära branschen, menar han.

ANNONS

– Temat ”Litteratur i krisens marginal”, det låter ju väldigt marginaliserat, och är väl egentligen rena definitionen av oss medverkande. Vi är ju inga mainstream-, prosa-, feelgood- eller deckarförfattare direkt...

LÄS MER:Recension: ”ProponeisiS” av Johan Jönson

I samtalet med Lidija Praizović hoppas han att de ger sig i kast med att definiera begrepp som ”kris” och ”marginal”.

– Primärt tänker jag att förändringen på det litterära fältet just nu rör sig om en omfördelning av makt, agens och inflytande.

Känner du dig som poet mer marginaliserad i dag än tidigare?

– Absolut. Det har skett en tydlig förskjutning och den typen av litteratur som jag företräder har marginaliserats ytterligare. I mer abstrakta termer är min hypotes att det har att göra med språket och hur språket används i vår digitaliserade sen-kommersiella tid. Tekniken tas allt mer i anspråk för att producera kapitalistiskt mervärde, säger han.

LÄS MER:Sara Parkman "tar över" Clandestinofestivalen

”Språket riskerar att reduceras”

Helst ska litteraturen gå att sälja med vanlig marknadslogik, börjar han, och fortsätter:

– Men det går utöver det. Jag tror att språket riskerar att reduceras till bejakande ikoner. Den litteratur som lyfts fram på Clandestino kännetecknas av kritisk reflektion och friktion. Den får väldigt svårt att hävda sig i sådana sammanhang. Risken blir ett krympande litterärt samtal.

Johan Jönson passar på att dra paralleller till media där kritiken på senare år har fått en allt mer marginaliserad plats, och lägre status.

ANNONS

– Det kritiska perspektivet har aldrig varit säljande men tidigare kunde det producera en mening. Nu råder ett klimat där det gångbara snarare blir att affirmera än att kritisera.

LÄS MER:"Om jag får curera igen nästa år så kommer jag att vara modigare"

Samtalen på Clandestino institut pågår fram till 29 augusti. Medverkar gör också Gordana Spasić, Andrzej Tichý, Ann Jäderlund, Hanna Rajs Lara med flera.

Aleksander Motturi är en av initiativtagarna till Clandestino institut som sedan 2003 årligen håller litterära samtal och arrangerar en festival.

– Författarna får själva uttolka vilken kris de vill förhålla sig till med tanke på covid och allt, säger han.

– Men kris är ju något ursprungligt för många konstnärer och författare, med olika betydelser för alla. Kris kan fungera som språngbräda för någon, och få någon annan att känna sig ytterligare marginaliserad.

På grund av pandemin blir litteratursamtalen i år mer intima än någonsin. Totalt åtta personer medverkar: två författare på scenen, två i publiken och fyra som sköter tekniken. Samtalen kommer att sändas live, så att fler får möjlighet att ta del av den litterära diskussionen.

LÄS MER:Mångfalden fortsatt i fokus när Clandestino fyller 17

LÄS MER:Clandestino missar kulturstöd – med fem dagar

Litteratur i krisens marginal:

Vad: Litterära samtal

När: 29 maj - 29 augusti.

Var: Clandestino institut, Stigbergstorget 8, och på Världskulturmuseet.

Medverkande:

Hanna Rajs Lara och My Roman Fagerlind (29 maj)

Johan Jönson och Lidija Praizović (5 juni)

Gunnar Nirstedt och Gordana Spasić (6 juni)

Andrzej Tichý och Pär Thörn (12 juni)

Yassin al-haj Saleh och Sara Mannheimer (26 aug)

Ann Jäderlund och Sara Abdollahi (29 aug)

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS