Malte Persson är årets brunnslockspoet

För tredje året i rad placeras poesi ut på stadens gator. I år blir det författaren Malte Perssons dikt om regn som ska gjutas in i brunnslock, redo att upptäckas av fotgängare som sänker blicken.
– Jag känner mig ytterst hedrad, säger poeten i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Poesi har framförts på gatan sedan urminnes tider. Men sedan några år tillbaka har man i Göteborg också gjutit in dikter på brunnslock runt om i stan. Varje år utses numera den så kallade brunnslockspoeten – i år Malte Persson, som skrivit en dikt inspirerad av regn.

– Regn är ett ganska klassiskt poetiskt motiv, men vad som händer med regnet när det väl har fallit skrivs det inte så mycket om, säger poeten om utnämnandet i ett pressmeddelande från Göteborgs stad.

Malte Persson har tidigare skrivit flera böcker, bland annat diktsamlingen ”Undergången” som gavs ut i våras och som enligt GP:s biträdande kulturchef Victoria Greve är ett tips på sommarläsning i solen.

ANNONS

LÄS MER:Anna Greta Wides dikter gjuts in på Göteborgs brunnslock

En stad i vatten

Som en del av Göteborgs stads jubileumssatsning skapades projektet ”Rain Gothenburg” för att lyfta frågor om hur man kan skapa en kreativ och hållbar stad. Och genom det projektet föddes i sin tur 2018 möjligheten att använda stadens brunnslock till något mer än den klassiska funktionen av just lock.

Tanken var att ta poesin till gatan bokstavligt talat. Och på flera lock i stan syns numera dikter av utvalda poeter. Först ut var Lina Ekdahl 2019 och förra året tog den återupptäcka poeten Anna Greta Wides ord form längs gator och torg.

– Jag känner mig ytterst hedrad av att bli utvald som årets brunnslockspoet. Men det är en utmaning att skriva en dikt som både får plats på ett brunnslock och håller lika länge som ett brunnslock, säger Malte Persson i pressmeddelandet.

LÄS MER:Göteborgs nya brunnslock – nu med dikter

Brunnslockspoesi

Den allra första poeten som valdes ut var Lina Ekdahl 2019. Året därpå blev det Gunnar D Hanssons tur, men han valde att kliva åt sidan och istället lyfta fram Anna Greta Wide. 2021 utsågs Malte Persson till brunnslockspoet.

Rain Gothenburg är en satsning till Göteborgs 400-års firande där Kretslopp och vatten är projektägare i nära samarbete med Göteborg & Co.

Sprids utanför staden

Nytt för i år är att de gjutna poesibrunnslocken inte bara stannar inom Göteborgs gränser. Expanderingen sker via en regional organisation av medlemmar i Svenskt vatten – Va Syd, som inkluderar fem kommuner i Skåne: Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö.

Va Syd satsar på att praktiskt klimatanpassa städer och enskilda fastigheter för att motverka risker vid översvämningar.

– Tänk att locken ska vara här i hundra år, snacka om hållbar och långsiktig kommunikation, säger Va Syds förbundsdirektör Joel Olthed i pressmeddelandet från Göteborgs stad.

ANNONS

LÄS MER:"Mars 2020": Nyskriven dikt av Lina Ekdahl

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS