Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Björn Werner: Majorna och Linné har blivit varumärkesplojar

Vi har köpt mäklarnas berättelser om stadsdelarna – som egentligen knappt finns. Det menar GP:s kulturchef Björn Werner som ser en stor skillnad mellan hur kommunen organiserar Göteborg och hur storytellingen kring den ser ut.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Förra helgen flyttade jag från Linné till Majorna. Förutom att vara en levande kulturjournalistisk klyscha i hur och inte minst var jag väljer att leva mitt liv (so sue me!) så såg jag inget kontroversiellt i det. Utsikten över Gyllene Prag och Slottsskogens gröna höjder skulle bytas till det lummiga bylivet på andra sidan. Kul för mig!

Fel, fel, fel. Min göteborgska omgivning var mycket snabb med att påpeka att jag inte kunde slänga mig med stadsdelar på det där viset. ”Linné” fnös man fram. ”Du har inte bott i Linné! Du har bott i Annedal!”. Och bodde jag verkligen i Majorna nu? Knappast. Mina kvarter runt Plaskis och Korv Kiosk är om något Kungsladugård, meddelade inbitna lokalkännare med en näsvis bensäkerhet som bara riktiga göteborgare behärskar.

Reaktionerna är typiska. Som få andra svenska städer lider vi av stor geografisk förvirring. Idéer om staden blandas med återkommande kommunala reformer som kräver minst en sommarkurs i offentlig förvaltning för att helt hålla koll på. Det har jag, så jag hoppas jag får det rätt nu: stadsdelar, primärområden, mellanområden och stadsdelsnämnder har alla olika sätt att namnge olika platser. Sen årsskiftet har dessutom de tio stadsdelsnämnderna upphört att existera och omvandlats till fyra Stadsområden. För enkelhets skull, förstås.

Väljer man att gå efter kommunen blir dock varken jag eller mina belackare speciellt nöjda. Å ena sidan kan man konstatera att jag rört mig från primärområdet Annedal till Kungsladugård. Men jag har också rört mig från mellanområde Linnéplatsen till Mariaplan. Samtidigt befinner jag mig fortfarande inom samma stadsdelsnämnd som före årsskiftet hette Majorna–Linné och nu kort och gott bara heter Centrum. Och medan Majorna faktiskt finns som ett primärområde så finns Linnéstaden inte alls. Den har så vitt jag förstår officiellt bara existerat mellan 1989 och 2011. Sen slopade kommunen den stadsdelsnämnden.

Det mentala Majorna kommer alldeles oavsett vad kommunen kallar sina områden äta sig djupt in i Högsbo, Sandarna, ja, kanske hela vägen ner till havet.

Men bara för att Majorna och Linné formellt inte finns så värst mycket alls betyder det förstås inte att de inte finns. Tvärtom är de, som det påhittade kvarteret SoFo (Söder om Folkungagatan) i Stockholm, växande begrepp. Och precis som med SoFo handlar det om pengar.

I den pågående kommersialisering av Göteborg som drivs fram av bostadsrätter och turism är Linné och Majorna snart det enda som finns. I mäklarannonser och i stadens egen marknadsföring odlas drömmen om den världsvant kontinentala stenstaden Linné och det bohemskt konstnärliga Majorna stenhårt. Hur ska man annars ta hutlösa 63 530 kronor kvadratmetern för en lägenhet eller få oss att betala 40 kronor för en kaffe?

Även om jag själv bor i hyresrätt har jag köpt snacket med hull och hår. Jag gillar känslan av att bo i idén om Majorna. ”Mysiga caféer, spännande restauranger och sprudlande kulturliv i charmiga kvarter” som det står i stadens officiella reseguide. Och jag minns allt den lilla avundsjuka glimten i folks ögon när jag tidigare sa att jag bodde i Linné – ”en avslappnad stadsdel med småskalig kvarterscharm”.

Linné har redan tvingat bort namn som Annedal och Olivedal in i viss glömska. I alla fall bland de yngre generationerna. Och det mentala Majorna är på god väg att, alldeles oavsett vad kommunen kallar sina områden, äta sig djupt in i Högsbo, Sandarna, ja, kanske hela vägen ner till havet. Med tanke på att stadens egen reklambyrå Göteborg & Co aktivt hejar på utvecklingen är det nog bara en tidsfråga innan kommunen gör det officiellt. Det blir bäst för affärerna.

Läs mer av Björn Werner:

LÄS MER: Läs in ”Samlade verk” som ljudbok igen - på göteborgska

LÄS MER: Så är det att gå ensam på bio i ett tomt Scandinavium

LÄS MER: Alex och Sigges nya kulturbråk river ner murar

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.