Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Måns Zelmerlöw: Loreens nummer det snyggaste jag sett

Tävlingsmänniskan Måns Zelmerlöw vet att välja sina strider. Skulle storfavoriten Loreen vinna Eurovision en andra gång backar den gamle mästaren från sina planer på comeback.
– Det känns redan avgjort, ingen kan hota ”Lorpan” i år, säger Zelmerlöw.

Det råder Eurovision-feber i England. När biljetterna till finalen i Liverpool den 13 maj släpptes kraschade sajten och sedan var det slutsålt. Direkt efteråt fanns biljetter på andrahandsmarknaden. Pris: 11 500. Pund.

– De har alltid sett ner lite på Eurovision här, men nu är det helt galet. Sam Ryder som kom tvåa förra året har gjort otroligt mycket för den här tävlingen i Storbritannien.

– Man har till sist insett att den kan vara ett fenomenalt skyltfönster, säger Måns Zelmerlöw som städslats av BBC för att medverka i podden ”Eurovisioncast”.

Även BBC tror stenhårt på Loreen

Där har den gamle mästaren, Zelmerlöw vann med ”Heroes” 2015, flaggat för att han gärna skulle tävla igen. Men om storfavoriten Loreen skulle vinna i Liverpool får han tänka om.

– Hon ställer till det för mig, jag hade tänkt göra om det här någon gång i framtiden men om ”Lorpan” vinner åt Sverige för andra gången måste jag vara taktisk och då hamnar min comeback många år bort, säger Måns Zelmerlöw som dock inte låter alltför nedslagen utan hyllar Loreen och hennes låt ”Tattoo”.

– Den sista minuten av numret är bland det snyggaste jag sätt och även om låten inte är en ny ”Euphoria” lyckas hon skapa något som i alla fall är nästan lika bra. Jag hade Norge som jättefavorit, men nu finns det ingen som kan hota Loreen.

Vad säger dina kollegor på BBC om Loreen?

– Det är samma sak där, alla känner att tävlingen i praktiken redan är avgjord. England ska visserligen presentera sitt bidrag, så kul om någon kan ge henne en match i alla fall.

Hur tycker du att Loreen ska hantera den här situationen, hon har ju inte ens vunnit den svenska uttagningen än?

– Jag tror inte hon behöver mina råd. Både Loreen och jag har tidigare gått in som favoriter i Eurovision, för mig handlade det om att försöka koppla bort allting och vara i stunden.

Själv är Måns Zelmerlöw ute på karriärens första renodlade konserthus-turné med bland annat två kvällar på Storan i Göteborg. Det är första gången sedan ”Footloose”-föreställningen 2007 han står på just den scenen.

– Jag har alltid varit lite smått livrädd för konserthus, framför allt för att ingen ska komma men också för att man förväntas vara känslig och personlig. Nu är jag mogen för det, säger Måns Zelmerlöw och fortsätter:

– Med en sittande, lyssnande publik kan jag plocka fram låtar som betyder mycket för mig men som jag inte riktigt haft utrymme att spela på festivaler. Nu kommer det människor som lyssnat på mer än bara ”Cara mia” och har koll även på mina albumlåtar.

LÄS OCKSÅ: Eurovision-potential viktig i Melodifestivalen

LÄS OCKSÅ: Biljetterna till Eurovision sålde slut på 36 minuter – tekniskt kaos

Fakta: Måns Zelmerlöw

Namn: Måns Petter Albert Sahlén Zelmerlöw.

Ålder: 36 år, född i Lund.

Familj: Hustrun Ciara, sönerna Albert och Ossian. Bonussonen Archie.

Bor: Delar sin tid mellan England och Sverige. Hus utanför London, sommarboende i Kattvik utanför Båstad.

Aktuell: Med sin första konserthusturné, inklusive två kvällar på Storan i Göteborg 9 och 10 mars.

Vana jag skaffat mig efter sex år i England: ”Sunday roast (söndagsstek) med hela släkten har blivit ett absolut måste.”

Ovana jag skaffat mig efter sex år i England: ”När jag flyttade hit tyckte jag det var otroligt konstigt att folk inte fällde ned toalocket efter sig, men nu har jag slutat med det också. Lika bra att anpassa sig.”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.