Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lydia Sandgrens hyllade bok ”Samlade verk” ges ut på engelska 2022. Bild: Meli Petersson Ellafi
Lydia Sandgrens hyllade bok ”Samlade verk” ges ut på engelska 2022. Bild: Meli Petersson Ellafi

Lydia Sandgrens ”Samlade verk” översätts till engelska

Den har sålt i över 100 000 exemplar och vunnit Sveriges tyngsta litteraturpris. Nu fortsätter succén för Lyda Sandgrens tegelstensdebut ”Samlade verk”, som kommer ut på engelska hösten 2022.
– Jag är lite förvånad över det stora intresset från utländska förlag, boken handlar verkligen om lilla Göteborg, säger hon.

Grattis Lydia! ”Samlade verk” har översatts till 14 språk. Men visst är det lite extra kul med engelska?

– Jag har blivit bortskämd med de här utlandsförsäljningarna, men ja det är något särskilt med engelska, ett språk som så många talar och förstår. Det verkar branschen också tycka, jag fattar inte riktigt varför.

Tror du inte att alla tänker att nu blir hon otroligt, otroligt känd?

– Ja men hoppas? Vi får se. Jag är samtidigt lite förvånad över det stora intresset från utländska förlag, boken handlar verkligen om lilla Göteborg. Man kan inte heller anklaga den för att vara särskilt aktuell eller röra ett ämne som ligger väldigt rätt i tiden.

LÄS MER: Här är de 20 romaner ni lånade mest på biblioteket 2020

Jag såg att din brittiska förläggare beskrev boken som ”juicy”. Tycker du det är ett passande ord?

– Vad är det på svenska... mustig? Ja, det kan jag ju förstå! Det är ”extra allt”-stämning i den, med fokus på relationer. Mycket av det som händer har något oproportionerligt över sig.

Hur ser livet ut nu? Går du fortfarande upp 05:30 varje morgon och skriver?

– Nej, jag gett mig själv ett lite mer livskompatibelt arbetsschema. Jag jobbar deltid nu, så jag går upp klockan 06:00 i stället. Jag skriver fortfarande bäst på morgonen.

Sovmorgon! Men du har inte fått skrivkramp av hyllningarna?

– Nej, den ”svåra andra romanen” har jag inte drabbats av än i alla fall. Jag tycker det är roligt att sitta vid skrivbordet och hitta på min egna lilla värld. Den glädjen är oanfrätt av hyllningskörerna!

LÄS MER: Lydia Sandgren ville resa ett monument över den förlorade staden

Det går ett rykte på GP om att du inte har internet hemma. Stämmer det?

– Det är helt sant. Det började egentligen med att jag flyttade och inte orkade skaffa wifi, sen tänkte jag att jag skulle se vad som hände utan och upptäckte att jag läste och skrev mer utan internet. Så jag aktar mig jävligt noga för en stabil internetuppkoppling. Men jag har internet i telefonen så jag kan betala räkningar och sådär.

LÄS MER: Recension: "Samlade verk" – Lydia Sandgren

Blir det någon film av ”Samlade verk” då?

– Än så länge är det ingen film på gång. Det hade varit väldigt väldigt roligt, men också väldigt svårt att rodda ihop det med manus och skådespelare över så lång tid som boken utspelar sig. Jag tror att ”Samlade verk” hade blivit en bra tv-serie, där kan man kan ta ut svängarna och detaljerna mer. Så om nån är peppad på det är jag den första applådera!

”Collected works” ges ut på brittiska förlaget Pushkin press hösten 2022.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.