Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sanna Samuelsson: Lukasjenko är inte rädd för att framstå som ett rövhål

Kapandet av ett Ryanair-plan och gripandet av exiljournalisten Roman Protasevitj visar oss att Lukasjenko gör vad som helst för att sätta dit belarusiska regimkritiker, skriver Sanna Samuelsson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Minsks flygplats är liten men imponerande i sin futuristiska 70-tals-sovjetiska arkitektur. Jag landade där 2017, precis när svenskar började kunna söka förenklade visan på flygplatsen. Man betalade en liten slant och vips så hade man stämpeln. Borta var den hand som tidigare med bestämt hand försökt mota bort en genom allehanda krångliga ansökningar. Nu ville Belarus ha dit turister.

Nu var jag inte exakt turist, men det var vad jag uppgav i formuläret. Och så var jag inne, och vi satt i en liten skruttig ciggdoftande taxi på väg mot huvudstaden, med ett obligatoriskt stopp vid det sovjetiska krigsmonumentet som ligger längs med vägen. Det var en jättetrevlig resa. Jag är ju svensk.

LÄS MER: Pappan: Tortyr är vår skräck

Man kan bara föreställa sig skräcken när oppositionsjournalisten Roman Protasevitj och hans flickvän blev varse vilken flygplats deras flyg skulle landa den 23 maj, när stridsflygplan mötte Ryanair-flyget som var på väg mot Vilnius från Aten. Belarus ligger fysiskt i mitten av Europa, om än inte mentalt. Väl på marken blev paret gripna av belarusiska KGB. Ja, de heter fortfarande så. Senare hävdade belarusiska myndigheter att de mottagit ett falskt bombhot från Hamas, uppger den ryska nyhetssajten Meduza.

Ett dygn senare dök den fängslade Protasevitj så upp på belarusisk statlig tv och erkände sin skuld till att ha organiserat upplopp, som kan ge femton år i fängelse. Hans far hävdar att han har blivit misshandlad och tvingad. Och det är svårt att inte se ett svullet och sminkat ansikte, som pappan hävdar. Vad ska hända med honom nu? Ingen vet.

Klart är att Lukasjenko och den belarusiska regimen inte är rädda för att framstå som galna rövhål i omvärldens ögon. Och det är just dessa våra omvärldens åsikter som vi hoppas ska hjälpa och lindra. Vi fördömer å det allvarligaste och skakar på huvudet. Lyssnar någon?

LÄS MER: Aktivisten som retat Lukasjenko sedan tonåren

Protasevitj har arbetat som chefredaktör på flera oppositionella Telegram-sajter som har blivit viktiga under proteståret, bland annat Nexta. Detta var anledningen till att han i november blev tillagd till de belarusiska myndigheternas lista över individer som ägnar sig åt terrorism. Det är ett ”brott” som kan bestraffas med dödsstraffet i Belarus. Terrorist är som bekant det magiska ordet som, simsalabim, låter regimer göra vad de vill med människor, utanför lagens riktlinjer.

I dikten “Belarusisk meditation” ur den av Dmitri Plax översatta boken ”Belarus omkullkastat”, som Gordana Spasic nyligen recenserade för GP, skriver poeten Dmitrij Strotsev: ”tålamod/tiden är på vår sida”(5/5).

De fredliga protesterna mot regimen fortsätter. Seghet och uthållighet är A och O. Problemet är bara att Lukasjenko är lika uthållig. Och han har vapnen och stridsflygen. Medan världen tittar på riktar han dem mot sina medborgare, i och utanför Belarus. Efter att EU haft toppmöte är nu alla flyg till och från Belarus stoppade.

En belarusisk vän skrev i dag förtvivlat på Facebook att ju färre flyg som går till och över Belarus, ju mer av en fälla blir landet för belarusier. Och vem vet, det kanske är precis det presidenten vill.

LÄS MER: EU stänger luftrummet för belarusiska flyg

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.