Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Lotta Lundgren i poddsamtal om sina okända operationer

Tv-stjärnan Lotta Lundgren berättar i podden ”Hundåren” om sin okända sjukdomstid. När hon just fött sitt andra barn upptäcktes en stor cysta i levern. Hon opererades direkt och låg på sjukhus en hel vår.

– Det blev komplikationer. Jag var väldigt borta och har egentligen väldigt lite minnen från den här tiden, berättar den 50-åriga matprofilen och tv-programledaren då hon gästar Tomas Andersson Wijs podd ”Hundåren”.

LÄS MER: Lotta Lundgren: ”Min röst matchade inte vem jag var”

Minnena av sjukhusvistelsen väcktes till liv av en fråga från en kostymör om ett ärr som blev kvar som en påminnelse, och löper från Lotta Lundgrens bröstben ända ner till höften.

– Jag hade inte tänkt på det på flera år, säger programledaren i podden.

Inlagd en hel vår

Där väljer hon att berätta om de dramatiska händelser hon var med om som 37-åring, tre månader efter sin andra förlossning. Då var hon inlagd en hel vår på avdelningen för nedre bukkirurgi på Huddinge sjukhus.

– Det såg ut som om det var ett till barn inuti mig, så fick jag lämna bäbisen och min 1,5 åring hemma. Under röntgen upptäckte de en cysta stor som ett vitkålshuvud – jag tror att det kan vara svenskt rekord faktiskt – centralt placerad i levern.

Läkarna valde att operera direkt. Det medicinska ingreppet var omfattande och tog fem timmar.

– Jag fattade väldigt lite av vad som hände. De skar ut den här jättestora grejen ur mig. Sedan blev jag kvar på sjukhuset en hel vår, berättar Lotta Lundgren.

Gick ner 15 kilo

Hon hade just lämnat en framgångsrik karriär i reklambranschen bakom sig, och börjat blogga om mat. Men komplikationer tillstötte efter operationen.

– Jag fick opereras en gång till, nu genom munnen. Man vaknar upp och känner det som att man brutit nacken. Det är inte en tand i munnen som inte sitter löst, minns hon.

LÄS MER: Lundgren och Haag försvarade titeln

Sjukhusvistelsen gjorde henne skör och svag, och hon gick ner 15 kilo. Efter operation nummer två upptäcktes det också att det läckt ut galla i lungsäcken:

– Då var det en gammal läkare som sa att det var jättebra att jag redan var bedövad. Sedan bara snittade han mig på ett ställe i ryggen, och i nästa sekund så hugger han mig med någonting som känns som en skruvmejsel.

Lotta Lundgren hinner få en slang i lungsäcken, sedan svimmar hon.

”Höll på att bli helt tokig”

Trots allt fick denna ”medeltida vårdprocedur” tillståndet att vända, och hon började sakta återhämta sig. Väl hemma hos familjen och de små barnen igen blev hon sängliggande en tid, och hade dessutom mist all aptit.

– Min matlust och hunger är ju det som driver mig och sätter fart på mig, berättar tv-stjärnan som också nämner hur svårt det var att trappa ner på morfinet.

– I tio dagar låg jag och bara svettades, kunde inte sova och hade spring i benen natt efter natt. Jag höll på att bli helt tokig av abstinensen.

LÄS MER: Lundgren och Haag räddar gamla prylar på TV4

Lotta Lundgren, som är född och uppvuxen i Tuve på Hisingen, är närmast aktuell med tre nya program för TV4. Det första av dem ”Återskaparna” får premiär 9 mars.

– Det är ett jättegulligt program, rena utmaningen för oss cyniker och ironiker. Det handlar om trasiga saker som blir hela igen, berättar hon till sist också i podden.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.