Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I dag begravs Barbro
I dag begravs Barbro "Lill-Babs" Svensson i Järvsö. Bild: TT

Lill-Babs begravdes i sitt älskade Järvsö

Omkring 700 personer kom till Järvsö kyrka där Barbro "Lill-Babs" Svensson begravdes, i sin älskade hembygd i Hälsingland.

I Järvsö är hon allas Barbro. I dag klockan tolv begravdes den folkkära artisten Barbro "Lill-Babs" Svensson i Järvsö kyrka.

Flaggorna vajade på halv stång och solen sken från en klarblå himmel över Järvsö där kyrkan fylldes av människor som samlats för att ta farväl av Lill-Babs.

Programmet för begravningsgudstjänsten i den blomstersmyckade Järvsö kyrka hade satts ihop av Lill-Babs tre döttrar, Malin Berghagen, Kristin Kaspersen och Monica Svensson. Själva ceremonin, som leddes av före detta kyrkoherde Gustaf Åhman och prosten Börje Björklund, gick i musikens tecken för att hedra Lill-Babs livsgärning.

Bland annat spelades musik av Lill-Babs nära vän Quincy Jones och artister som Andreas Johnsson och Tommy Nilsson sjöng.

Säga farväl

När gudstjänsten var över följde den närmaste familjen kistan till gravplatsen, där även allmänheten fick möjlighet att lägga ned blommor för ett sista farväl.

- Vi begraver en mamma, mormor, gammelmormor, syster, släkting och vän. För stora massan så begraver vi också artisten Lill-Babs. Det är väldigt fint att hon är just det, säger begravningsentreprenören Michael Skoglund till Helahälsingland.se.

Förknippad med bygden

Det var den 3 april som Barbro "Lill-Babs" Svensson gick ur tiden i sviterna av cancer, 80 år gammal. Hon tillbringade hon en stor del av sitt liv i Järvsö och var starkt förknippad med bygden. På söndagen hölls en öppen och direktsänd minnestund för henne i Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm, men det blev alltså hembygden Järvsö som blev platsen för den officiella begravningen.

Ceremonin var främst utformad för omkring 350 familjemedlemmar och vänner, men övriga av de 999 platserna i kyrkan reserverades för allmänheten som ville ta farväl av den folkkära artisten. Sett till antal besökare blev begravningen en av de största i Järvsös historia.

LÄS MER: Marianne Mörck om vännen Lill-Babs: "Jag älskade henne så mycket

LÄS MER: Lill-Babs snuddade vid varje svensk

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.