Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristian Wedel och Ina Lundström dryftar historiska göteborgska händelser i Brôta på. Bild: Anders Ylander
Kristian Wedel och Ina Lundström dryftar historiska göteborgska händelser i Brôta på. Bild: Anders Ylander

Lika som bär och vänsterprassel i Bröta på

Ina Lundström och Kristian Wedel kastar sig över det delikata ämnet "Göteborgska vänsterprassel". Men diskussionen tar en oväntad vändning när det visar sig att Ina Lundström är häpnadsväckande lik 1700-talsslottsfrun Christina Hall på Gunnebo.

Veckans avsnitt av Brôta på tassar runt i den allra ljusskyggaste av miljöer. Veckans tema är "Göteborgska vänsterprassel". Det ligger så att säga i ämnets natur att det i möjligaste mån undanhåller sig offentlighetens ljus.

Ina Lundström och Kristian Wedel gör dock sitt bästa för att borra ner sig i klassiska göteborgska rykten. Hur var det till exempel med Oskar II:s påstådda lägenhet på Linnégatan - den som hade en mässingskylt på dörren som meddelade att ett ångfartygsrederi höll kontor på adressen. Och hur var det med de djävulsfigurer som en ogillande byggmästare placerade på grannhuset?

Sportsligt vänsterprasslande

Lundström och Wedel passar dessutom på att vidga begreppet vänsterprassel en smula. Hur förhåller det sig till exempel med fotbollsspelare som sviker sin klubb? Politiker som går över till andra partier eller rentav grundar nya?

Framförallt försöker Wedel och Lundström begripa sig på att det allra mest legendariska av göteborgska vänsterprassel - den påstådda 1700-talsromansen mellan Gunnebo slottsfru Christina Hall och frihetshjälten Francisco de Miranda. Denna diskussion spårar dock ur en smula, ty det visar sig egendomligt nog att Christina Hall ser ut att vara Ina Lundströms hemliga anmoder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.