Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Liberaler demonstrerar mot Kina – vill döpa om Grönsakstorget till Gui Minhais torg

Döp om Grönsakstorget till Gui Minhais torg efter den fängslade svenske förläggaren. Det tycker Liberala ungdomsförbundet (Luf) som under måndagen demonstrerade för namnbytet.
– Vi tar ställning för demokrati och yttrandefrihet, och står självklart därför emot den kinesiska regeringens brott mot dessa, säger Sandra Daniel, distriktsordförande för Luf Väst.

Gui Minhai kom till Göteborg 1988 och bodde i Sverige i drygt ett decennium innan han flyttade tillbaka till Kina. Där startade han bokförlaget Mighty Currentm, som bland annat gav ut satir om kinesiska ledare.

2015 frihetsberövades han och i februari i år dömdes han till tio års fängelse för att ha försett utländsk makt med underrättelser.

LÄS MER: Angela Gui om Kinas ambassadör: Borde inte få det utrymmet

Sverige har krävt att Gui Minhai släpps fri och fallet har lett till en diplomatisk kris. Inte minst när kulturministern Amanda Lind (MP) delade ut Tucholskypriset till Gui Minhai. Kina hotade då med handelsrestriktioner och att porta ministern från landet.

Håller en digital demonstration utanför konsulatet

Utanför det kinesiska konsulatet på Grönsakstorget samlades under måndagen nitton representanter för Luf. De vänder sig mot Kinas behandling av den svensk-kinesiske förläggaren och har därför föreslagit att Grönsakstorget ska byta namn till Gui Minhais torg.

– Det är en symbolfråga, men man ska inte underskatta betydelsen av ett namnbyte. Det här är ett viktigt ställningstagande, säger Sandra Daniel.

LÄS MER: Från Göteborg till hemligt kinesiskt fängelse

Förslaget om att byta namn var tidigare under dagen uppe i kulturnämnden. Där röstade politikerna nej. Luf fick inte heller stöd från sitt moderparti. Men utfallet är inte det viktiga påpekar Sandra Daniel.

– Sen är det viktigt att komma ihåg att ett namnbyte bara är ett steg på vägen. Det vi vill är förstås att Gui Minhai släpps fri och att demokrati och yttrandefrihet ska råda även utanför Sveriges gränser, säger hon.

Moderpartiet säger ner

Ann Catrine Fogelgren (L), ordförande i kulturnämnden, säger att situationen rörande Gui Minhai är allvarlig och bör uppmärksammas, men att det finns regler att förhålla sig till när man namnger gator och torg.

– Det finns sådant som att personen ska ha varit avliden i minst fem år, säger hon.

Ytterligare en regel i kulturmiljölagen är att man inte ska ändra etablerade namn.

Vad tänker du om att du går emot ditt eget ungdomsförbund?

– Det är ungdomsförbundets uppgift att lyfta sådana här saker. Det innebär inte alla gånger att det är möjligt att genomföra. Av ideologiska skäl tycker jag det är helt okej men det går inte den här gången, säger Ann Catrine Fogelgren (L).

LÄS MER: Kinaambassadören kallades hem i förtid efter brister i hantering av fallet Gui Minhai

Hon öppnar dock för att det kan finnas andra möjligheter att uppmärksamma Gui Minhai.

– Något kulturnämnden har inflytande över är att döpa nya spårvagnar. Där gäller det levande personer, säger Ann Catrine Fogelgren (L).

Villa ha samma undantag som för Palme och Segerstedt

Det må vara en regel att en person ska ha varit död i minst fem år innan den får en plats uppkallad efter sig, men det finns undantag; Olof Palme, Torgny Segerstedt, Raoul Wallenberg och Dag Hammarskjöld. Sandra Daniel tycker att man nu bör göra det samma för Gui Minhai.

– Traditioner i alla ära, men i en tid när makthavare använder corona som ett svepskäl för att underminera mänskliga rättigheter är det ännu viktigare att ta ställning för det som är rätt, säger hon.

Vad tänker du om att ert eget moderparti inte backar er i den här frågan?

– Vi tycker att frågan är viktig och man kan inte vara för tydlig i sitt ställningstagande. Sen gör de det på ett annat sätt och det har vi respekt för, säger Sandra Daniel.

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatt och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER: "Till minne av solen i Delsjö" – dikt av Gui Minhai

LÄS MER: Fallet Gui Minhai – det här har hänt

LÄS MER: Kontroversiell affärsman mellanhand med svenska myndigheter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.